Rafał Milczarski ponownie prezesem PLL LOT

[2019-08-29 19:59:32]

Rafał Milczarski jest znany przede wszystkim z działań antypracowniczych. W ubiegłym roku zasłynął z masowych zwolnień dyscyplinarnych, prób zastraszenia strony związkowej pozwami sądowymi, arogancji i buty wobec związków zawodowych. Swoją polityką doprowadził do strajku, który próbował brutalnie spacyfikować. Milczarski rozpowszechnił też w firmie umowy niestandardowe, zatrudniając nowych pilotów i stewardessy wyłącznie w ramach samozatrudnienia. Z całą pewnością ponowny wybór go na prezesa stanowi fatalny sygnał dla całego polskiego rynku pracy, tym bardziej, że PLL LOT jest nadzorowany bezpośrednio przez premiera, Mateusza Morawieckiego. Miała być dobra zmiana i większa stabilność zatrudnienia, tymczasem mamy nominatów partyjnych, którzy umacniają patologie na rynku pracy.

Piotr Szumlewicz

Rada Nadzorcza Polskich Linii Lotniczych LOT rozstrzygnęła konkurs na wybór prezesa kolejnej kadencji. Został nim ponownie Rafał Milczarski, który kieruje spółką od stycznia 2016 roku. W ostatnich tygodniach Milczarski był pełniącym obowiązki prezesa przedsiębiorstwa. Konkurs na prezesa spółki został ogłoszony w połowie lipca tego roku, a do 24 lipca można było wysyłać zgłoszenia. Wielu komentatorów twierdziło, że konkurs oznacza zmianę prezesa. Okazało się jednak, że spółką nadal będzie kierować Milczarski.

Dodatkowo, do zarządu polskiego narodowego przewoźnika dołączą dwie nowe osoby. Rada Nadzorcza powołała na stanowisko członka zarządu ds. korporacyjnych Katarzynę Piskorz, która rozpocznie swoje obowiązki 1 września tego roku oraz Pawła Rozkruta na stanowisko członka zarządu ds. finansowo-ekonomicznych, który rozpocznie sprawowanie funkcji 16 września 2019 roku.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).