Znaczny wzrost cen żywności

[2019-09-13 19:23:42]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2019 roku. W stosunku do sierpnia 2018 roku ceny wzrosły o 2,9% (nie zmieniły się w stosunku do lipca bieżącego roku).

W sierpniu ceny usług były o 4,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,2%, a samej żywności aż o 7,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 4,7%, zdrowia – o 3,6% i edukacji – o 3,1%. Najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 34,8%, cukru – o 24,9%, mięsa wieprzowego – o 12,8% i pieczywa – o 9,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 27,1%.

Piotr Szumlewicz

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1936 - Rozpoczął się strajk okupacyjny w fabryce "Metalurgia" w Częstochowie. Trwał do 14.06.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.