Znaczny wzrost cen żywności

[2019-09-13 19:23:42]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2019 roku. W stosunku do sierpnia 2018 roku ceny wzrosły o 2,9% (nie zmieniły się w stosunku do lipca bieżącego roku).

W sierpniu ceny usług były o 4,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,2%, a samej żywności aż o 7,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 4,7%, zdrowia – o 3,6% i edukacji – o 3,1%. Najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – o 1,4%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 34,8%, cukru – o 24,9%, mięsa wieprzowego – o 12,8% i pieczywa – o 9,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 27,1%.

Piotr Szumlewicz

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.