WZZPP chce nowego układu zbiorowego na Poczcie

[2019-09-13 19:27:24]

Zrzeszony w Związku Zawodowym Związkowa Alternatywa Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty postuluje przyjęcie nowego układu zbiorowego na Poczcie Polskiej. Jak piszą związkowcy w swoim piśmie do zarządu firmy „pracownicy Poczty Polskiej SA zasługują na prosty i zrozumiały w swej treści materiał, który między innymi nie będzie w zależności od okoliczności interpretowany wedle potrzeb pracodawcy”.

Zdaniem związkowców jednym z głównych elementów nowego układu zbiorowego powinno być wprowadzenie równych płac za tę samą pracę. W dokumencie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Moniuszkę czytamy, że do najistotniejszych postulatów WZZPP należy „likwidacja nierównego traktowania w wynagrodzeniach zasadniczych pracowników zatrudnionych na tych samych stanowiskach pracy oraz wykonujących pracę o jednakowej wartości”.

Inną kwestią ważną dla związkowców jest zmiana naliczania dodatku stażowego. Zdaniem WZZPP dodatek stażowy powinien być naliczany od średniej wysokości wynagrodzeń w firmie i za określony czas pracy wszyscy pracujący powinni otrzymywać taki sam dodatek. Związkowcy chcą też powrotu nagród jubileuszowych obliczanych tak samo jak dodatek stażowy, czyli tej samej wysokości dla pracowników, którzy przepracowali tę samą liczbę lat.

W swoim piśmie WZZPP wskazuje, że jedyną grupą wynagradzaną na Poczcie Polskiej w formie akordowej są pracownicy doręczający paczki i właśnie oni od 10 lat są wyłączeni z realnego wzrostu wynagrodzeń. Dlatego związkowcy postulują podniesienie im minimalnej stawki akordowej za doręczoną paczkę z 1,4 zł do 2,5 zł.

Wreszcie związkowcy uważają, że powinna zostać przyjęta zasada, zgodnie z którą „jeśli nie jest możliwe wypracowanie przez strony jednolitego stanowiska w zakresie interpretacji lub postanowień ZUSP, przyjmuje się za wiążącą interpretację tę, która jest korzystniejsza dla pracownika”.

Piotr Szumlewicz

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.