Związkowa Alternatywa chce radykalnego zwiększenia kompetencji PIP

[2019-09-13 23:48:36]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa postuluje zmianę zakres kompetencji Państwowej Inspekcji Pracy. Nowa centrala związkowa domaga się radykalnego wzrostu wydatków budżetowych na Państwową Inspekcję Pracy i przyznanie PIP nowych uprawnień, w tym prawa do automatycznej zmiany umów cywilno-prawnych na etaty.

ZA uważa też, że etatowi związkowcy powinni uzyskać wszystkie kompetencje inspektorów pracy i stać się częścią PIP.

Ponadto związkowcy chcą stworzenia w obrębie PIP służby mundurowej i działu prokuratorskiego, który mógłby podejmować szybkie działania wobec pracodawców szczególnie brutalnie łamiących prawa pracownicze. Chodziłoby tu między innymi o walkę z mobbingiem i dyskryminacją, łamanie przepisów BHP czy niewypłacanie wynagrodzeń pracownikom.

Piotr Szumlewicz

6 sierpnia:

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,