Portugalia: Zwycięstwo Partii Socjalistycznej (akt.)

[2019-10-07 23:39:41]

Partia Socjalistyczna wygrała 6 października wybory parlamentarne, zdobywając 36,65 proc. głosów i 106 miejsc w 230-osobowym, jednoizbowym Zgromadzeniu Republiki. Na drugim miejscu uplasowała się centroprawicowa Partia Socjaldemokratyczna (PSD) z 27,9 proc. i 77 mandatami.

Blok Lewicy (BE) uzyskał 9,7 proc. głosów i 19 mandatów, a złożona z komunistów (PCP) i zielonych (PEV) Unitarna Koalicja Demokratyczna (CDU) - 6,46 proc. i 12 miejsc. W parlamencie znajdzie się jeszcze prawicowa Partia Ludowa (CDS-PP) z poparciem 4,24 % i 5 mandatami oraz ekolodzy z ugrupowania Ludzie-Zwierzęta-Przyroda (PAN) z 3,28 proc. głosów i 4 przedstawicielami.

We wtorek prezydent Marcelo Rebelo de Sousa spotkał się w Lizbonie z liderem PS Antonio Costą, wskazując go jako kandydata na nowego premiera Portugalii. Wcześniej prezydent odbył rozmowy z szefami ugrupowań, które dostały się do parlamentu.

Podczas wystąpienia w pałacu prezydenckim w Lizbonie Costa przypomniał, że już w latach 2015-19 udało mu się zapewnić istnienie mniejszościowego rządu Partii Socjalistycznej przy poparciu Bloku Lewicy (BE) oraz koalicji CDU. Tym razem pisemne porozumienie PS z tymi ugrupowaniami nie jest konieczne - stwierdził.

W poprzednich wyborach do parlamentu w 2015 r. Partia Socjalistyczna przegrała, ale doszła do władzy, gdyż wspólnemu, prawicowemu blokowi PSD i CDS-PP nie udało się zdobyć wotum zaufania dla utworzonego przez nich gabinetu. Po zaledwie miesiącu sprawowania władzy przez swój drugi rząd lider PSD podał się do dymisji, a prezydent powierzył misję utworzenia rządu liderowi PS.

wch

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.