Portugalia: Zwycięstwo Partii Socjalistycznej (akt.)

[2019-10-07 23:39:41]

Partia Socjalistyczna wygrała 6 października wybory parlamentarne, zdobywając 36,65 proc. głosów i 106 miejsc w 230-osobowym, jednoizbowym Zgromadzeniu Republiki. Na drugim miejscu uplasowała się centroprawicowa Partia Socjaldemokratyczna (PSD) z 27,9 proc. i 77 mandatami.

Blok Lewicy (BE) uzyskał 9,7 proc. głosów i 19 mandatów, a złożona z komunistów (PCP) i zielonych (PEV) Unitarna Koalicja Demokratyczna (CDU) - 6,46 proc. i 12 miejsc. W parlamencie znajdzie się jeszcze prawicowa Partia Ludowa (CDS-PP) z poparciem 4,24 % i 5 mandatami oraz ekolodzy z ugrupowania Ludzie-Zwierzęta-Przyroda (PAN) z 3,28 proc. głosów i 4 przedstawicielami.

We wtorek prezydent Marcelo Rebelo de Sousa spotkał się w Lizbonie z liderem PS Antonio Costą, wskazując go jako kandydata na nowego premiera Portugalii. Wcześniej prezydent odbył rozmowy z szefami ugrupowań, które dostały się do parlamentu.

Podczas wystąpienia w pałacu prezydenckim w Lizbonie Costa przypomniał, że już w latach 2015-19 udało mu się zapewnić istnienie mniejszościowego rządu Partii Socjalistycznej przy poparciu Bloku Lewicy (BE) oraz koalicji CDU. Tym razem pisemne porozumienie PS z tymi ugrupowaniami nie jest konieczne - stwierdził.

W poprzednich wyborach do parlamentu w 2015 r. Partia Socjalistyczna przegrała, ale doszła do władzy, gdyż wspólnemu, prawicowemu blokowi PSD i CDS-PP nie udało się zdobyć wotum zaufania dla utworzonego przez nich gabinetu. Po zaledwie miesiącu sprawowania władzy przez swój drugi rząd lider PSD podał się do dymisji, a prezydent powierzył misję utworzenia rządu liderowi PS.

wch

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.