Węgry: Opozycja odbiła Budapeszt (akt.)

[2019-10-15 12:32:34]

Wspólny kandydat opozycji wygrał 13 października wybory na burmistrza Budapesztu.

Po przeliczeniu 99,99 proc. głosów ogłoszono, że dotychczasowy burmistrz XIV dzielnicy Budapesztu, 44-letni nauczyciel akademicki współprzewodniczący centrolewicowej partii Dialog Gergely Karácsony, zdobył 50,86 proc. głosów, a popierany przez koalicję rządzącą Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) István Tarlós, który był burmistrzem od 2010 r. – 44,10 proc.

Karácsony prowadził kampanię pod hasłem wolnego, zielonego i solidarnego miasta. Obiecywał m.in., że każdy jego mieszkaniec będzie mógł uczestniczyć w decyzjach dotyczących spraw publicznych, a stołeczna służba zdrowia zostanie „postawiona na nogi”

Według niepełnych jeszcze wyników opozycja wygrała wybory na burmistrza również w 14 spośród 23 dzielnic węgierskiej stolicy, więc będzie miała większość także w radzie miejskiej. Przedstawiciele opozycji poprawili też wyniki w wyborach burmistrzów miast komitackich (wojewódzkich). Wygrali najprawdopodobniej w 13 z 23 z nich.

Niedzielne wybory samorządowe były postrzegane jako test dla opozycyjnej strategii łączenia sił i wystawania jednego kandydata przeciwko kandydatowi koalicji rządzącej. Zastosowano ją nie tylko w stolicy, ale również w innych większych miastach.

wch

fot. Wikimedia Commons

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.