Kanada: Partia Justina Trudeau pozostanie przy władzy

[2019-10-23 15:40:53]

Wybory do federalnego parlamentu Kanady 14 października wygrała ponownie Partia Liberalna Kanady (LPC) Justina Trudeau, który pozostanie premierem na drugą kadencję.

Liberałowie zdobyli 33,1 proc. głosów i wygrali w 157 z 338 jednomandatowych okręgów.

Konserwatywna Partia Kanady (CPC), która według przedwyborczych sondaży miała szansę na utworzenie rządu, uzyskała nieco większe poparcie - 34,4 proc., ale mniej mandatów niż LPC - 121.

Socjaldemokratyczna Nowa Partia Demokratyczna (NDP) otrzymała 15,9 proc. głosów i 23 mandaty. Blok Quebecki (BQ), który choć jest partią federalną, odwołuje się wyłącznie do mieszkańców francuskojęzycznej prowincji, uzyskał 7,7 proc. głosów i 32 mandaty.

Liczba deputowanych Zielonej Partii Kanady (GPC), ktorą poparło 6,5 proc. głosujących wzrośnie z dwóch do trzech. Do parlamentu nie wprowadzi tym razem ani jednego deputowanego populistyczna Partia Ludowa Kanady Maxima Berniera.

Chociaż do zdobycia większości Liberałom zabrakło kilkunastu mandatów, będą oni mogli utworzyć rząd mniejszościowy z poparciem partii lewicowych albo zawiązać z nimi koalicje. Pozycja premiera Justina Trudeau będzie słabsza niż w poprzedniej kadencji parlamentu, zaś zwycięstwo w wyborach jest dla niego dużym sukcesem, zwłaszcza w obliczu skandali, które ostatnio nadwyrężyły jego wizerunek.

wch

fot. Wikimedia Commons

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.