GUS: Bezrobocie niższe, ale wciąż zróżnicowane terytorialnie

[2019-10-28 11:18:55]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,1% i w porównaniu do września 2018 r. spadła o 0,6 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2019 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 851,2 tys. bezrobotnych, czyli o 96,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

We wrześniu bez prawa do zasiłku było 84,4% bezrobotnych, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 8,6% oraz świętokrzyskim i podkarpackim – po 7,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 2,8%, śląskie – 3,7% i małopolskie – 4,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 22,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,9% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,0%, a najniższe w Poznaniu i powiecie poznańskim (woj. Wielkopolskie) – po 1,1% i w Sopocie (woj. pomorskie) – 1,3%.

Piotr Szumlewicz

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.