GUS: Bezrobocie niższe, ale wciąż zróżnicowane terytorialnie

[2019-10-28 11:18:55]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,1% i w porównaniu do września 2018 r. spadła o 0,6 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2019 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 851,2 tys. bezrobotnych, czyli o 96,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

We wrześniu bez prawa do zasiłku było 84,4% bezrobotnych, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 8,6% oraz świętokrzyskim i podkarpackim – po 7,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 2,8%, śląskie – 3,7% i małopolskie – 4,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 22,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,9% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,0%, a najniższe w Poznaniu i powiecie poznańskim (woj. Wielkopolskie) – po 1,1% i w Sopocie (woj. pomorskie) – 1,3%.

Piotr Szumlewicz

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.

2020 - Zmarł Manolis Glezos, grecki polityk, działacz społeczny, uczestnik antyhitlerowskiego ruchu oporu, pisarz i historyk ruchu oporu, parlamentarzysta krajowy i europejski Syrizy.