GUS: Bezrobocie niższe, ale wciąż zróżnicowane terytorialnie

[2019-10-28 11:18:55]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,1% i w porównaniu do września 2018 r. spadła o 0,6 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2019 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 851,2 tys. bezrobotnych, czyli o 96,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

We wrześniu bez prawa do zasiłku było 84,4% bezrobotnych, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 8,6% oraz świętokrzyskim i podkarpackim – po 7,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 2,8%, śląskie – 3,7% i małopolskie – 4,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 22,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,9% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,0%, a najniższe w Poznaniu i powiecie poznańskim (woj. Wielkopolskie) – po 1,1% i w Sopocie (woj. pomorskie) – 1,3%.

Piotr Szumlewicz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.