Brazylia: Lula na wolności

[2019-11-10 17:37:34]

Dzięki orzeczeniu Sądu Najwyższego były prezydent Luiz Inacio Lula da Silva mógł opuścić więzienie. Przepisy Kodeksu karnego, na podstawie których skazany trafiał do więzienia po odrzuceniu pierwszej apelacji, są niezgodne z Konstytucją - orzekł brazylijski Sąd Najwyższy.

Za przywróceniem wcześniejszych przepisów, zgodnie z którymi odbywanie kary więzienia mogło zaczynać się dopiero po wyczerpaniu wszystkich możliwości odwoławczych, jakie prawo gwarantuje skazanemu, opowiedziało się sześciu z 11 sędziów brazylijskiego trybunału. Pozostali byli przeciwni. Orzeczenie sądu może doprowadzić do wypuszczenia na wolność pozostałych 4895 skazanych za korupcję więźniów.

Były prezydent został skazany na osiem lat i dziesięć miesięcy pozbawienia wolności. Oskarżono go o przyjęcie łapówki od jednej z firm budowlanych w zamian za ułatwienie dostępu do intratnych kontraktów. Spędził za kratami ponad 18 miesięcy.

Opuszczającego więzienie w Kurytybie Lulę powitał w piątek tłum jego zwolenników. Nie sądziłem, że będę mógł dziś rozmawiać z kobietami i mężczyznami, którzy przez te 580 dni wykrzykiwali tu „dzień dobry” i „dobranoc” niezależnie od tego czy padało czy było 40 stopni – powiedział. Przyrzekł, że dowiedzie swojej niewinności.

wch

fot. Ricardo Stuckert

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.