Boliwia: Morales zrezygnował i zapowiedział powtórne wybory (akt.)

[2019-11-10 18:17:29]

Evo Morales ogłosił rezygnację i zapowiedział powtórne przeprowadzenie wyborów prezydenckich. Apelował przy tym do Boliwijczyków o „zmniejszenie napięcia” i „położenie kresu przemocy z korzyścią dla wszystkich” oraz zaprosił swoich przeciwników do rozmów.

Protesty w Boliwii wybuchły już w trakcie liczenia głosów w wyborach prezydenckich, które odbyły się 20 października i trwają do dziś. Według Najwyższego Sądu Wyborczego obecny prezydent Morales wygrał w pierwszej rundzie. Jego główny rywal, były prezydent Boliwii Carlos Mesa, nie uznał wyników. Morales nazwał masowe protesty w tym kraju próbą zamachu stanu przeprowadzoną przez siły prawicowe niezadowolone z jego ponownego wyboru.

Pojawiły się doniesienia, że w trzech dużych miastach - Santa Cruz, Sucre i Cochabamba – do protestujących dołączyli funkcjonariusze organów ścigania. Kierownictwo policji twierdzi, że nie doszło do buntu wśród policjantów. Władze obiecały, że nie wyślą na ulice wojska.

Aby zachować pokój w naszej ukochanej Boliwii, wzywam pilnie do stołu rozmów przedstawicieli partii, które uzyskały wyborczy mandat. Proszę papieża, różne Kościoły i organizacje międzynarodowe, aby do nas dołączyli - napisał Morales na Twitterze.

Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel, Wenezueli Nicolas Maduro i argentyński prezydent elekt Alberto Fernandez, potępili niedzielne wydarzenia w Boliwii. Uważają, że jest to "zamach stanu".

wch

fot. Wikimedia Commons

2 kwietnia:

1794 - Kościuszko uwolnił testamentem włościan w swojej wsi Sieciechowice.

1840 - W Paryżu urodził się Émile Zola, francuski pisarz, gł. przedstawiciel naturalizmu, autor m.in. powieści "Germinal".

1871 - Komuna Paryska: wojska rządowe wkroczyły na przedmieścia Paryża.

1936 - Strajki protestacyjne w całym kraju przeciwko masakrze w Krakowie w dniu 23 marca.

1969 - Na zboczu Policy w Beskidach rozbił się samolot pasażerski PLL LOT. Zginęły 53 osoby, w tym m.in. wybitny językoznawca prof. Z. Klemensiewicz i v-ceprezes ZUS St. Tkaczow.

1997 - Zgromadzenie Narodowe przyjęło Konstytucję RP.

2017 - Były wiceprezydent Lenín Moreno (Alianza PAIS) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Ekwadorze.