Boliwia: Morales zrezygnował i zapowiedział powtórne wybory (akt.)

[2019-11-10 18:17:29]

Evo Morales ogłosił rezygnację i zapowiedział powtórne przeprowadzenie wyborów prezydenckich. Apelował przy tym do Boliwijczyków o „zmniejszenie napięcia” i „położenie kresu przemocy z korzyścią dla wszystkich” oraz zaprosił swoich przeciwników do rozmów.

Protesty w Boliwii wybuchły już w trakcie liczenia głosów w wyborach prezydenckich, które odbyły się 20 października i trwają do dziś. Według Najwyższego Sądu Wyborczego obecny prezydent Morales wygrał w pierwszej rundzie. Jego główny rywal, były prezydent Boliwii Carlos Mesa, nie uznał wyników. Morales nazwał masowe protesty w tym kraju próbą zamachu stanu przeprowadzoną przez siły prawicowe niezadowolone z jego ponownego wyboru.

Pojawiły się doniesienia, że w trzech dużych miastach - Santa Cruz, Sucre i Cochabamba – do protestujących dołączyli funkcjonariusze organów ścigania. Kierownictwo policji twierdzi, że nie doszło do buntu wśród policjantów. Władze obiecały, że nie wyślą na ulice wojska.

Aby zachować pokój w naszej ukochanej Boliwii, wzywam pilnie do stołu rozmów przedstawicieli partii, które uzyskały wyborczy mandat. Proszę papieża, różne Kościoły i organizacje międzynarodowe, aby do nas dołączyli - napisał Morales na Twitterze.

Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel, Wenezueli Nicolas Maduro i argentyński prezydent elekt Alberto Fernandez, potępili niedzielne wydarzenia w Boliwii. Uważają, że jest to "zamach stanu".

wch

fot. Wikimedia Commons

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.