Związkowa Alternatywa walczy z nielegalnymi agencjami zatrudnienia

[2019-11-10 19:07:57]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zdecydował się podjąć stanowcze kroki w celu zwalczenia nielegalnie funkcjonujących, niezarejestrowanych agencji zatrudnienia na polskim rynku pracy. Zdaniem związkowców powyższy proceder ma coraz bardziej masowy charakter, a instytucje publiczne pozostają bierne.

Na początek Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania przeciwko procederowi, w którym uwikłana jest duża firma międzynarodowa Cisco. W Cisco większość pracowników jest zatrudnionych w ramach kontraktów z agencjami pracy, które wymuszają samozatrudnienie. Jedną z głównych agencji, która rejestruje jednoosobowe firmy i zawiera z nimi umowy na współpracę z Cisco, jest firma zarejestrowana w Jordanii, Estarta Solutions. Jej filia nie jest zarejestrowana w Polsce, mimo iż działa m.in. na terenie Krakowa. Wszyscy jej pracownicy, w tym kierownictwo, pracują na zasadzie kontraktów z Estartą. Związkowcy podkreślają, że celem takiego sposobu rekrutacji jest osłabienie pozycji negocjacyjnej pracowników Cisco i pozbawianie ich przysługującym im praw. W przypadku nadużyć nie mają praktycznie żadnej możliwości dochodzenia swoich praw, gdyż Estarta zarejestrowana jest poza granicami UE, co znacznie utrudnia np. pozwanie jej do sądu. Dodatkowo dochodzą kwestie takie jak unikanie podatków.

Związkowa Alternatywa uważa, że polski oddział Cisco wraz z firmą Estarta Solutions co najmniej na dwa sposoby łamie przepisy polskiego prawa. Po pierwsze, zatrudnia pracowników w ramach umów niestandardowych w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki etatu. Po drugie, Estarta Solutions jest niezarejestrowaną agencją zatrudnienia, która w związku z tym prowadzi swoją działalność niezgodnie z polskim prawem.

Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania instytucjonalne przeciwko temu procederowi i dlatego jej działacz złożył skargi przeciwko polskiemu oddziałowi Cisco i firmie Estarta Solutions na policję, do urzędu skarbowego, do Państwowej Inspekcji Pracy, do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i do urzędu marszałkowskiego. W najbliższych dniach związkowcy planują złożyć doniesienie również do Centralnego Biura Śledczego i do prokuratury. Celem powyższych działań jest ukaranie Cisco za łamanie prawa pracy i zablokowanie działalności Estarta Solutions w Polsce.

Jednocześnie Związkowa Alternatywa zaapelowała do instytucji państwowych i organów ściągania o podjęcie pilnych działań na rzecz wyeliminowania z rynku pracy nielegalnych form omijania umów o pracę oraz likwidacji nielegalnie działających agencji zatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.