Wciąż szybki wzrost cen żywności

[2019-11-17 18:38:06]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2019 roku. W stosunku do października 2018 roku ceny wzrosły o 2,5%, a względem września bieżącego roku zwiększyły się o 0,2%.

W październiku ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,1%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,7%, zdrowia – o 4,0%. Najbardziej spadły ceny transportu – o 3,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen warzyw – o 16,3%, mięsa wieprzowego – o 14,1%, owoców – o 12,5%, cukru – o 23,4%, wędlin – o 8,7%, mąki – 7,8%, pieczywa – 7,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,3%.

Piotr Szumlewicz

27 października:

1466 - Urodził się Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów epoki Odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1937 - Protest Rady Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Warszawskiego przeciw bojówkarskim atakom prawicowych studentów.

1938 - Skarga ordynariusza diecezji stanisławowskiej do ministra spraw wojskowych przeciw działalności oficerów Korpusu Ochrony Pogranicza zajmujących się nawracaniem na wiarę rzymską ludności grekokatolickiej.

1990 - W Warszawie odbył się XXV Kongres PPS; przewodniczącym RN został Jan Józef Lipski.

1998 - Gerhard Schröder (SPD) został kanclerzem Niemiec.

2002 - Luiz Inácio "Lula" Da Silva wygrał wybory prezydenckie w Brazylii.

2010 - Zmarł Néstor Kirchner, argentyński polityk, 2003-2007 prezydent Argentyny.