Wielka Brytania: Pierwsza debata telewizyjna Johnson-Corbyn

[2019-11-21 09:02:34]

Premier Boris Johnson i lider Partii Pracy Jeremy Corbyn próbowali we wtorek przekonać wyborców podczas pierwszej debaty telewizyjnej przed przyspieszonymi wyborami parlamentarnymi 12 grudnia.

Debata, która odbyła się w ITV, miała formułę odpowiedzi na pytania zadawane przez publiczność zgromadzoną w studiu. Pytania dotyczyły Brexitu, przyszłości Zjednoczonego Królestwa, publicznego systemu opieki zdrowotnej NHS, zapowiadanych przez obu polityków wydatków budżetowych, ale także prawdy i uczciwości w polityce.

Podczas godzinnej debaty obaj politycy uniknęli błędów, ale głównie powtarzali dobrze już znane argumenty i twierdzenia.

Johnson niemal przy każdym pytaniu wracał do tego, że dzięki wynegocjowanej przez jego rząd umowie można będzie zakończyć sprawę Brexitu, a w konsekwencji zająć się innymi, ważnymi sprawami.

Corbyn, kilkakrotnie zapytany, czy jeśli zgodnie z obietnicą wynegocjuje w ciągu trzech miesięcy nową umowę z UE i podda ją pod referendum, będzie głosował za nią, czy przeciw niej, nie odpowiedział w jasny sposób. Wspominał za to o powiększającej się biedzie i przepaści między bogatymi a ubogimi.

Lider labourzystów w zasadzie wypadł lepiej tylko w jednej części debaty, ale za to bardzo ważnej dla wyborców - dotyczącej NHS. Ponownie stwierdził, że rząd gotowy jest sprywatyzować NHS. Przywołał też wątek osobisty - swojej znajomej, która dzień wcześniej zmarła na raka piersi, czekając przez 8 godzin na przyjęcie w szpitalu.

Kolejna debata - organizowana przez BBC - odbędzie się już w najbliższy piątek. Będzie miała podobną formułę, ale szerszy. Oprócz liderów Partii Konserwatywnej i Partii Pracy wezmą w niej udział także szefowa Liberalnych Demokratów Jo Swinson i liderka Szkockiej Partii Narodowej Nicola Sturgeon.

wch

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.