Wielka Brytania: Pierwsza debata telewizyjna Johnson-Corbyn

[2019-11-21 09:02:34]

Premier Boris Johnson i lider Partii Pracy Jeremy Corbyn próbowali we wtorek przekonać wyborców podczas pierwszej debaty telewizyjnej przed przyspieszonymi wyborami parlamentarnymi 12 grudnia.

Debata, która odbyła się w ITV, miała formułę odpowiedzi na pytania zadawane przez publiczność zgromadzoną w studiu. Pytania dotyczyły Brexitu, przyszłości Zjednoczonego Królestwa, publicznego systemu opieki zdrowotnej NHS, zapowiadanych przez obu polityków wydatków budżetowych, ale także prawdy i uczciwości w polityce.

Podczas godzinnej debaty obaj politycy uniknęli błędów, ale głównie powtarzali dobrze już znane argumenty i twierdzenia.

Johnson niemal przy każdym pytaniu wracał do tego, że dzięki wynegocjowanej przez jego rząd umowie można będzie zakończyć sprawę Brexitu, a w konsekwencji zająć się innymi, ważnymi sprawami.

Corbyn, kilkakrotnie zapytany, czy jeśli zgodnie z obietnicą wynegocjuje w ciągu trzech miesięcy nową umowę z UE i podda ją pod referendum, będzie głosował za nią, czy przeciw niej, nie odpowiedział w jasny sposób. Wspominał za to o powiększającej się biedzie i przepaści między bogatymi a ubogimi.

Lider labourzystów w zasadzie wypadł lepiej tylko w jednej części debaty, ale za to bardzo ważnej dla wyborców - dotyczącej NHS. Ponownie stwierdził, że rząd gotowy jest sprywatyzować NHS. Przywołał też wątek osobisty - swojej znajomej, która dzień wcześniej zmarła na raka piersi, czekając przez 8 godzin na przyjęcie w szpitalu.

Kolejna debata - organizowana przez BBC - odbędzie się już w najbliższy piątek. Będzie miała podobną formułę, ale szerszy. Oprócz liderów Partii Konserwatywnej i Partii Pracy wezmą w niej udział także szefowa Liberalnych Demokratów Jo Swinson i liderka Szkockiej Partii Narodowej Nicola Sturgeon.

wch

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.