Niemcy: Nowi liderzy SPD zerwą wielką koalicję?

[2019-12-02 00:33:44]

Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wybrała nowych przewodniczących. Najwięcej głosów otrzymali Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans.

Posłanka do Bundestagu i były minister finansów Nadrenii Północnej-Westfalii otrzymali 53,06% głosów. W finałowym głosowaniu wśród ponad 426,5 tys. członków SPD pokonali oni dużo bardziej znaną parę polityków – ministra finansów w obecnym rządzie federalnym Olafa Scholza i byłą posłankę landtagu Brandenburgii Klarę Geywitz.

Nowe kierownictwo reprezentuje bardziej lewicowe skrzydło SPD. Oboje ostro krytykowali wielką koalicję z CDU/CSU.

Esken zapowiedziała, że 6 grudnia zjazd SPD podejmie decyzję o kontynuacji koalicji z chadekami.

Walter-Borjans podkreślił, że w niektórych kwestiach, takich jak ochrona klimatu, potrzebne są bardziej ambitne postanowienia, niż te, które do tej pory zapadły. Zjazd SPD musi zdecydować, które punkty mogą poczekać, a które są na tyle pilne, że socjaldemokraci zapytają o kontynuację rządów.

Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych (DGB) wezwała socjaldemokratów do kontynuacji rządów wielkiej koalicji. Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans powinni jak najlepiej wesprzeć rząd w drugiej połowie jego kadencji, aby zrealizować jeszcze resztę projektów zapisanych w umowie koalicyjnej – powiedział lider DGB, Reiner Hoffmann w wywiadzie dla „Bild am Sonntag".

Z kolei lewicowa partia die Linke zaapelowała do SPD, by rozważyła nowe koalicje. Nasz kraj potrzebuje zmiany społeczno-gospodarczej, a to jest możliwe tylko poprzez sojusze na lewo od chadecji. Do tego potrzeba energicznej SPD i silnej die Linke. – zaznaczyła Katja Kipping, współprzewodnicząca tej partii.

dom, wch

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.