Niemcy: Nowi liderzy SPD zerwą wielką koalicję?

[2019-12-02 00:33:44]

Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wybrała nowych przewodniczących. Najwięcej głosów otrzymali Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans.

Posłanka do Bundestagu i były minister finansów Nadrenii Północnej-Westfalii otrzymali 53,06% głosów. W finałowym głosowaniu wśród ponad 426,5 tys. członków SPD pokonali oni dużo bardziej znaną parę polityków – ministra finansów w obecnym rządzie federalnym Olafa Scholza i byłą posłankę landtagu Brandenburgii Klarę Geywitz.

Nowe kierownictwo reprezentuje bardziej lewicowe skrzydło SPD. Oboje ostro krytykowali wielką koalicję z CDU/CSU.

Esken zapowiedziała, że 6 grudnia zjazd SPD podejmie decyzję o kontynuacji koalicji z chadekami.

Walter-Borjans podkreślił, że w niektórych kwestiach, takich jak ochrona klimatu, potrzebne są bardziej ambitne postanowienia, niż te, które do tej pory zapadły. Zjazd SPD musi zdecydować, które punkty mogą poczekać, a które są na tyle pilne, że socjaldemokraci zapytają o kontynuację rządów.

Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych (DGB) wezwała socjaldemokratów do kontynuacji rządów wielkiej koalicji. Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans powinni jak najlepiej wesprzeć rząd w drugiej połowie jego kadencji, aby zrealizować jeszcze resztę projektów zapisanych w umowie koalicyjnej – powiedział lider DGB, Reiner Hoffmann w wywiadzie dla „Bild am Sonntag".

Z kolei lewicowa partia die Linke zaapelowała do SPD, by rozważyła nowe koalicje. Nasz kraj potrzebuje zmiany społeczno-gospodarczej, a to jest możliwe tylko poprzez sojusze na lewo od chadecji. Do tego potrzeba energicznej SPD i silnej die Linke. – zaznaczyła Katja Kipping, współprzewodnicząca tej partii.

dom, wch

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.