Francja: Kolejny dzień strajku generalnego

[2019-12-09 09:37:30]

Od czwartku we Francji trwa strajk generalny, głównie pracowników sektora publicznego, spowodowany planowaną przez administrację prezydenta Emmanuela Macrona reformą emerytalną.

Rząd podał, że w czwartek blisko 800 000 pracowników przyłączyło się do strajku zainicjowanego głównie przez kolejowy związek zawodowy SNCF. W czwartek 90 proc. pociągów nie kursowało, 1/3 samolotów była uziemiona, a paryskie metro sparaliżowane. Większość szkół była zamknięta, a na ulice wyszli też strażacy, pracownicy poczty, szpitali i sądów. Nawet niektóre komisariaty policji ogłosiły, że biorą udział w strajku.

Strajki i ogólne niezadowolenie przerodziły się także w zamieszki. Tylko w czwartek policja zatrzymała 90 osób.

To kolejna fala buntu we Francji, która trwa już de facto od roku, kiedy to po raz pierwszy na ulicę wyszły tzw. Żółte kamizelki.

Jak się wydaje, są już pierwsze efekty strajku. Francuskie media poinformowały, że administracja prezydenta Macrona ma zamiar przygotować ugodę dla strajkujących i wydłużyć okres wprowadzania zmian w sektorze emerytalnym.

wch

fot. fb CGT

Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 grudnia:

1842 - W Moskwie urodził się Piotr Kropotkin, rosyjski uczony i rewolucjonista, z racji arystokratycznego pochodzenia i znaczenia dla ruchu anarchistycznego przełomu wieków, zwany anarchistycznym księciem.

1895 - W Gallarta w Kraju Basków urodziła się Dolores Ibárruri (zwana La Pasionaria), współorganizatorka, długoletni pierwszy sekretarz a następnie przewodnicząca Komunistycznej Partii Hiszpanii, członkini parlamentu. Znana ze słynnego okrzyku "No pasarán!"

1910 - Urodziła się Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

1922 - Gabriel Narutowicz wystawiony przez PSL "Wyzwolenie" został wybrany pierwszym prezydentem Polski. W decydującym głosowaniu uzyskał poparcie całej lewicy sejmowej.

1927 - Norbert Barlicki podczas obrad Rady Naczelnej PPS zgłosił wniosek o przejście do opozycji wobec sanacji.

1937 - W Warszawie zmarł Andrzej Strug (wł. Tadeusz Gałecki) wybitny pisarz i publicysta; wolnumularz, działacz PPS, uczestnik rewolucji 1905 roku, więziony przez carat, zesłaniec syberyjski.

1939 - Zmarł Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1947 - Holenderscy żołnierze dokonali masakry 431 mieszkańców wsi Rawagede w indonezyjskiej prowincji Jawa Zachodnia.

1948 - Założono Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg w Warszawie.

1952 - Utrzymujący się od 5 do 9 grudnia tzw. wielki smog londyński przyczynił się do śmierci ok. 12 tys. osób.

1969 - Szwecja: Rozpoczął się Wielki Strajk w kopalniach spółki LKAB.

1987 - Na Zachodnim Brzegu Jordanu i w Strefie Gazy rozpoczęła się pierwsza Intifada.

2005 - Ponad 80 tys. osób przemaszerowało ulicami Dublina w proteście przeciwko polityce kadrowej korporacji Irish Ferries.

2007 - W Warszawie odbył się pierwszy w Polsce ślub humanistyczny.

2012 - Pod wpływem protestów społecznych w Egipcie prezydent M. Mursi anulował dekrety rozszerzające jego władzę.