Związkowa Alternatywa apeluje do premiera o interwencję w Portach Lotniczych

[2019-12-13 13:22:23]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa nie ustaje w walce z patologiami w Państwowych Portach Lotniczych i w dążeniu do odwołania prezesa Państwowych Portów Lotniczych, Mariusza Szpikowskiego.

12 grudnie bieżącego roku przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przesłał pismo do premiera, Mateusza Morawieckiego z apelem o podjęcie pilnych działań naprawczych w firmie.

„Apelujemy do Pana o interwencję w sprawie bulwersującego bezprawia w Państwowych Portach Lotniczych i bezkarności prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Wielokrotnie obiecywał Pan wdrożenie najwyższych standardów odnośnie funkcjonowania spółek zarządzanych przez państwo, profesjonalizm i dialog z pracownikami, odejście od kolesiostwa i partyjniactwa, walkę z niejasnymi układami, troskę o przestrzeganie prawa” – pisze przewodniczący Związkowej Alternatywy.

W opinii związkowców działalność Szpikowskiego stanowi jednak zaprzeczenie ideałów deklarowanych przez rząd i kompromituje polskie państwo. „Odkąd Szpikowski został prezesem Państwowych Portów Lotniczych, nastąpił olbrzymi wzrost zwolnień dyscyplinarnych, które objęły wysokiej klasy ekspertów i fachowców. Z masowych zwolnień prezes uczynił sposób zarządzania przedsiębiorstwem. Szpikowski od początku swoich rządów lekceważy też dialog społeczny, dyskryminując i zastraszając nieposłuszne mu związki zawodowe. Kilka tygodni temu bez konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi prezes wręczył wypowiedzenia zmieniające ponad 90% pracowników, narażając Lotnisko Okęcie na całkowity paraliż. Przede wszystkim zaś dziś wiemy, że już ponad dwa lata temu Urząd Lotnictwa Cywilnego przygotował raport, w którym zawarł informacje o poważnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu Lotniska Okęcie, za które odpowiadał właśnie Mariusz Szpikowski. Wkrótce potem jeden egzemplarz raportu został wykradziony przez Szpikowskiego z biura ówczesnego Kierownika Odpowiedzialnego, Andrzeja Ilkowa, zaś drugi jego egzemplarz został zabrany przez agentów Centralnego Biura Antykorupcyjnego z siedziby Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Do dziś CBA nie wyjaśniło, jakim prawem jego agenci włamali się do państwowego urzędu i dlaczego wynieśli materiały obciążające prezesa PPL. Jest to bulwersujący przykład nadużycia uprawnień przez CBA, a zarazem dowód na niedopuszczalne wykorzystywanie służb specjalnych przez prezesa spółki państwowej” – czytamy w piśmie do Prezesa Rady Ministrów.

W podsumowaniu listu Szumlewicz porównuje Szpikowskiego do Banasia i domaga się jego dymisji. „Zarzuty spoczywające na Mariuszu Szpikowskim są równie poważne jak na prezesie Najwyższej Izby Kontroli, Marianie Banasiu. Rozumiemy, że nie ma Pan uprawnień, aby w trybie pilnym odwołać prezesa NIK, ale prezesa PPL, podobnie jak osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie CBA, może Pan zdymisjonować błyskawicznie” – czytamy w podsumowaniu pisma.

Tymczasem trwa sprawa sądowa o naruszenie dóbr osobistych firmy. Szpikowski pozwał Szumlewicza i dziennikarzy portalu strajk.eu za nagłaśnianie patologii w firmie, w tym szczególnie tych dotyczących łamania praw pracowniczych. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników. Zdaniem Szumlewicza pozew jest częścią antypracowniczej polityki prezesa, a jego celem jest zastraszenie krytycznych związkowców i dziennikarzy PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Ostatnie posiedzenie sądu odbyło 12 grudnia i zeznawali na nim dwaj świadkowie prezesa. Kolejne posiedzenie odbędzie się 27 kwietnia i będzie na nim zeznawał pierwszy świadek strony związkowej, przewodniczący Związku Zawodowego Pracowników Lotnictwa Cywilnego Marek Żuk.

AM

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.