Wzrost cen żywności o 7,0%

[2019-12-16 14:17:51]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2019 roku. W stosunku do listopada 2018 roku ceny wzrosły o 2,6%, a względem października bieżącego roku zwiększyły się o 0,1%.

W listopadzie ceny usług były o 5,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,5%, a samej żywności o 7,0%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,1%. Spadły ceny transportu – o 3,4% oraz odzieży i obuwia – o 1,8%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen cukru – o 24,3%, mięsa wieprzowego – o 16,1%, warzyw – o 16,0%, owoców – o 15,0%, wędlin – o 9,5%, mąki – 8,0%, ryżu – 6,9% pieczywa – 6,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,4%.

Piotr Szumlewicz

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.