Wzrost cen żywności o 7,0%

[2019-12-16 14:17:51]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2019 roku. W stosunku do listopada 2018 roku ceny wzrosły o 2,6%, a względem października bieżącego roku zwiększyły się o 0,1%.

W listopadzie ceny usług były o 5,3% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,5%, a samej żywności o 7,0%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,1%. Spadły ceny transportu – o 3,4% oraz odzieży i obuwia – o 1,8%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen cukru – o 24,3%, mięsa wieprzowego – o 16,1%, warzyw – o 16,0%, owoców – o 15,0%, wędlin – o 9,5%, mąki – 8,0%, ryżu – 6,9% pieczywa – 6,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,4%.

Piotr Szumlewicz

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.