Związkowa Alternatywa apeluje do prezydenta o interwencję na Poczcie Polskiej

[2019-12-20 02:02:40]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zwrócił się do prezydenta RP, Andrzeja Dudy z apelem o interwencję w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie Piotra Moniuszki, związkowca, wieloletniego pracownika Poczty Polskiej, ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko.

Związkowcy zarzucają obozowi rządzącemu zakłamanie. „Prawo i Sprawiedliwość w kampanii deklarowało, że poprawi sytuację na rynku pracy, a zarazem wesprze rodzinę. Niestety w praktyce często tak się nie dzieje, a prezesi państwowych spółek brutalnie krzywdzą pracowników, pozbawiają ich pracy, a zarazem podstawowego dochodu dla nich i ich rodzin, odbierają im poczucie bezpieczeństwa i godności” – czytamy w liście podpisanym przez przewodniczącego związku Piotra Szumlewicza.

„Panie Prezydencie. Liczymy na Pana pilną interwencję i wsparcie na Poczcie Polskiej, gdzie prezes, Przemysław Sypniewski zwolnił dyscyplinarne lidera związkowego, a zarazem ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko, Piotra Moniuszkę. Prezes nie chciał rozmawiać, mediować, dyskutować. Odmówił spotkania z człowiekiem, który poświęcił pracy na Poczcie całe swoje dorosłe życie. Nie wysłuchał głosu związku, do którego należy Moniuszko” – pisze Związkowa Alternatywa.

Związkowcy przypominają, że przyczyną zwolnienia było wyrażone przez Moniuszkę podejrzenie, że Poczta Polska może ogłosić upadłość. Tymczasem kilka tygodni później Centrum Analiz Strategicznych przyznało, że firmie grozi utrata płynności. Mimo to Sypniewski nie przywrócił Moniuszki do pracy. Ponadto, kilka tygodni temu Poczta postanowiła zadać kolejny cios swojemu wieloletniemu pracownikowi. Mianowicie Moniuszko dostał wniosek o eksmisję z domu wynajmowanego od Poczty. „Poczta bez powodu pozbawiła związkowca pracy, a następnie zaczęła naciskać, by opuścił mieszkanie. Związkowiec wciąż mieszka w wynajętym mieszkaniu, ale boi się, że Poczta nie odpuści i razem z synem zostanie wyrzucony na bruk”.

Szumlewicz przypomina, że Związkowa Alternatywa zwracała się już w tej bulwersującej sprawie do zarządu Poczty i odpowiedzialnych ministrów, prosząc o opamiętanie się i elementarną ludzką wrażliwość. Niestety rząd pozostał obojętny na krzywdę związkowca, zasłużonego pracownika i samotnego ojca. Stąd apel do prezydenta. „Liczymy, że dzięki Pana interwencji władza odstąpi od haniebnych działań, przywróci Moniuszkę do pracy i przestanie grozić mu odebraniem mieszkania. Bardzo byśmy chcieli, aby Piotr Moniuszko mógł spędzić spokojne święta z najbliższymi, bez poczucia braku bezpieczeństwa i lęku o najbliższą przyszłość” – podsumowują swoje pismo związkowcy.

AM

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.