Poczta Polska krytycznie o li軼ie Zwi您kowej Alternatywy do Andrzeja Dudy

[2019-12-20 21:03:35]

Poczta Polska krytycznie oceni豉 list Zwi您ku Zawodowego Zwi您kowa Alternatywa do prezydenta RP, Andrzeja Dudy w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie lidera Wolnego Zwi您ku Zawodowego Pracownik闚 Poczty, Piotra Moniuszki.

„W nawi您aniu do listu przewodnicz帷ego Zwi您ku Zawodowego Zwi您kowa Alternatywa Piotra Szumlewicza, skierowanego do Prezydenta RP Andrzeja Dudy w dniu 18.12.2019 r., Poczta Polska S.A. informuje, 瞠 pismo to zawiera szereg informacji nieprawdziwych, nie znajduj帷ych 瘸dnego odzwierciedlenia w faktach. List dotyczy sytuacji p. Piotra Moniuszki, by貫go pracownika Poczty Polskiej, z kt鏎ym nasza Sp馧ka rozwi您a豉 umow o prac z powodu ci篹kiego naruszenia przez niego obowi您k闚 pracowniczych. Pan Moniuszko skorzysta z przys逝guj帷ego mu prawa odwo豉nia si od rozwi您ania umowy o prace do s康u pracy” – czytamy w li軼ie przes豉nym redakcji lewica.pl przez rzecznika prasowego Poczty Polskiej, Justyn Siwek.

„Pragn podkre郵i, 瞠 nie jest prawdziw informacja, 瞠 Prezes Zarz康u Poczty Polskiej Przemys豉w Sypniewski odmawia spotka z przedstawicielami zwi您k闚 zawodowych dzia豉j帷ych w Sp馧ce. Pracownicy Poczty Polskiej zrzeszaj si obecnie w 85 organizacji zwi您kowych. Spotkania Zarz康u ze stron spo貫czn odbywaj si regularnie, zar闚no na poziomie Centrali Sp馧ki, jak i w regionach. Pan Piotr Moniuszko, dzia豉j帷 w Wolnym Zwi您ku Zawodowym Pracownik闚 Poczty, mia wielokrotnie mo磧iwo嗆 uczestniczenia w tego typu spotkaniach. Niestety, w ostatnim czasie, zar闚no on jak i pozostali przedstawiciele WZZPP nie korzystali z tych mo磧iwo軼i. Zamiast tego, Pan Moniuszko skupi swoj aktywno嗆 na dzia豉niach medialnych, polegaj帷ych na podawaniu do publicznej wiadomo軼i nieprawdziwych informacji na temat funkcjonowania Poczty Polskiej” – t逝maczy Siwek.

W swoim o鈍iadczeniu Poczta podtrzymuje r闚nie swoje stanowisko co do przyczyn zwolnienia dyscyplinarnego Moniuszki. „O鈍iadczamy, 瞠 nieprawdziw jest rozpowszechniana przez p. Piotra Moniuszk jak i p. Szumlewicza informacja, 瞠 Poczcie Polskiej grozi upad這嗆. Sytuacja finansowa Sp馧ki jest stabilna i nie ma jakichkolwiek podstaw dla formu這wania takiego twierdzenia. Wszelkie dzia豉nia godz帷e w renom Poczty Polskiej jako przedsi瑿iorcy i najwi瘯szego pracodawcy w kraju i nara瘸j帷e na szwank jej interes prawny lub finansowy b璠 spotyka si z adekwatn reakcj naszej Sp馧ki” – czytamy w li軼ie rzecznika Poczty.

Poczta stanowczo odcina si od zarzut闚, 瞠 firma pozbawia zwi您kowca mieszkania: „Nie jest prawd, 瞠 p. Piotr Moniuszko zosta pozbawiony przez by貫go pracodawc dachu nad g這w. P. Piotr Moniuszko przez kilka lat wynajmowa mieszkanie nale膨ce do Poczty Polskiej. Jeszcze w maju 2019 roku obie strony uzgodni造 przed逝瞠nie umowy najmu na okres kolejnych trzech lat. Niestety, Pan Piotr Moniuszko odm闚i zawarcia aneksu przed逝瘸j帷ego umow najmu, wskutek czego umowa wygas豉. Obecnie, Pan Moniuszko korzysta z lokalu o powierzchni ponad 68 m2 bezumownie, uiszczaj帷 czynsz wg stawki, kt鏎 dowolnie dla siebie ustali. W tej sytuacji, naturalnym by這, 瞠 nasza Sp馧ka kierowa豉 do Pana Moniuszki kolejne wezwania do uregulowania sytuacji prawnej zwi您anej z lokalem i nie spos鏏 dzia豉 tych uto窺amia z personalnym atakiem na najemc, a tym bardziej jego dziecko. Poczta Polska traktuje wszystkich swoich najemc闚, w tym wielu naszych pracownik闚, wedle tych samych zasad”.

W podsumowaniu rzecznik Poczty raz jeszcze krytykuje list zwi您kowc闚 do prezydenta: „Poczta Polska sprzeciwia si nieuczciwemu wykorzystywaniu przez sygnatariusza listu do Prezydenta RP, p. Piotra Szumlewicza jak i samego p. Moniuszk nieprawdziwych informacji odnosz帷ych si do osobistej sytuacji Pana Moniuszki oraz jego dziecka. Pan Moniuszko pozostaje w sporze s康owym z by造m pracodawc i jak wskazuje praktyka ostatnich miesi璚y, pr鏏uje on wykorzystywa ka盥y mo磧iwy spos鏏, aby zaszkodzi wizerunkowi by貫go pracodawcy. Jeste鄉y zdania, 瞠 sp鏎 prawny, kt鏎y toczymy z Panem Moniuszk, powinien zosta rozstrzygni皻y na sali s康owej, a brak argument闚 prawnych nie powinien by zast瘼owany dzia豉niami w sferze medialnej, opartymi na nieprawdziwych i szkaluj帷ych oponenta informacjach”.

Z rzecznik Poczty nie zgodzi si Moniuszko. W rozmowie z portalem podtrzymuje krytyk firmy i odrzuca zarzuty o rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji. Nie boi si te gr騧b procesowych ze strony firmy.

Zwi您kowiec wskaza, 瞠 „jeszcze przed wr璚zeniem wypowiedzenia na wniosek Zarz康u WZZPP mia這 doj嗆 do spotkania z prezesem PP S.A. Przemys豉wem Sypniewskim. Uzgodniony termin spotkania zosta na dzie przed spotkaniem odwo豉ny ze strony prezesa Zarz康u i ustalony na 9 pa寮ziernika 2019 r., gdzie na trzy godziny przed wyznaczon godzin spotkania zosta這 ono r闚nie odwo豉ne. Zarz康 WZZPP pomimo to jeszcze kilkukrotnie wyst瘼owa o spotkanie z Zarz康em PP S.A., jednak nie doczekali鄉y si 瘸dnej odpowiedzi”. Moniuszko wskazuje te, 瞠 zarz康 Poczty odmawia rozmowy z nim, cho jest wci捫 liderem zwi您ku. „Nie ma naszej zgody, by pracodawca decydowa, kto z ramienia WZZPP ma reprezentowa zwi您ek w spotkaniach z pracodawc. Ponadto pracodawca uniemo磧iwi mi dost瘼 do poczty elektronicznej, na kt鏎 kieruje r騜ne pisma. Nie przesy豉 te korespondencji na inny, przes豉ny adres mailowy. Nie spos鏏 nie wspomnie, 瞠 od sierpnia jeste鄉y jako zwi您ek pozbawieni dost瘼u do sprz皻u technicznego w postaci komputera czy drukarki”.

Odnosz帷 si do kwestii wynajmu mieszkania, Moniuszko wskazuje, 瞠 od maja 2019 r. oczekuje podania przez Poczt Polsk przyczyn podniesienia stawki czynszu. „Nie widz 瘸dnych okoliczno軼i uzasadniaj帷ych konieczno嗆 podniesienia stawki czynszu najmu lokalu. Poczta Polska w tym zakresie unika rzeczowej odpowiedzi” – komentuje zwi您kowiec, kt鏎y podkre郵a, 瞠 ju kilka razy bezskutecznie apelowa do firmy, aby uzasadni豉 podniesienie czynszu. Moniuszko odrzuca te zarzut rzecznik Poczty, 瞠 sam ustali sobie stawki czynszu. „Nie ustali貫m sobie 瘸dnej stawki czynszu. Op豉cam czynsz w tej samej wysoko軼i, jaka wynika z wygas貫j umowy 31 lipca 2019” – m闚i lider WZZPP.

Do sprawy odni鏀 si te lider Zwi您kowej Alternatywy, Piotr Szumlewicz. „Pr鏏y zastraszenia lider闚 zwi您kowych, w tym zwolnienia dyscyplinarne i gro瞠nie pozwami to smutny standard w sp馧kach skarbu pa雟twa. Zamiast dba o dialog spo貫czny i prowadzi partnerskie rozmowy ze zwi您kami zawodowymi, nominaci partii rz康z帷ej traktuj firmy nadzorowane przez pa雟two jako swoje prywatne folwarki. Na to naszej zgody nie b璠zie i nie damy si zastraszy” – m闚i Szumlewicz.

AM

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy 郵御kich.

1855 - W Pary簑 zmar Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, cz這nek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizator闚 rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy ameryka雟ki stan wprowadzi這 p豉c minimaln.

1913 - Brytyjska sufra篡stka Emily Davison wpad豉 pod konia prowadzonego przez kr鏊a Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obra瞠 zmar豉 4 dni p騧niej.

1968 - Zmar Alexandre Kojève, w豉軼. Aleksandr Ko瞠wnikow, francuski filozof i polityk, kt鏎ego seminarium o Heglu ukszta速owa這 wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmar Gy顤gy Luk塶s, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, dzia豉cz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu ch這dzenia w elektrowni j康rowej Kr隕o (S這wenia) Komisja Europejska og這si豉 alarm atomowy.