Chorwacja: Socjaldemokrata górą w I turze wyborów prezydenckich

[2019-12-23 10:58:21]

Były socjaldemokratyczny premier Zoran Milanović wygrał pierwszą turę wyborów prezydenckich. W drugiej turze zmierzy się z urzędującą, centroprawicową prezydent Kolindą Grabar-Kitarović.

Milanović (SDP) uzyskał 29,55% poparcia. Natomiast na związaną z tworzącą także rząd i dominującą od uzyskania niepodległości na tamtejszej scenie politycznej Chorwacką Wspólnotą Demokratyczną (HDZ) prezydent Grabar-Kitarović oddało głos 26,65% wyborców.

Trzecie miejsce zajął znany z prawicowych i konserwatywnych poglądów piosenkarz folkowy Miroslav Škoro. Zagłosowało na niego 24,45% głosujących. Škoro, który startował jako kandydat niezależny i krytykował cały polityczny establishment, miał nadzieję, że stanie się czarnym koniem tych wyborów. Zdobył on spory elektorat w bardzo krótkim czasie.

Na kandydatkę radykalnie lewicowego Frontu Pracowników Katarinę Peović oddało głos ponad 21 tys. wyborców, co stanowiło 1,12% głosujących.

Frekwencja była o kilka procent wyższa niż 5 lat temu i wyniosła 51,2%.

II tura wyborów prezydenckich odbędzie się 5 stycznia.

wch

fot. Wikimedia Commons

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.