Chorwacja: Socjaldemokrata górą w I turze wyborów prezydenckich

[2019-12-23 10:58:21]

Były socjaldemokratyczny premier Zoran Milanović wygrał pierwszą turę wyborów prezydenckich. W drugiej turze zmierzy się z urzędującą, centroprawicową prezydent Kolindą Grabar-Kitarović.

Milanović (SDP) uzyskał 29,55% poparcia. Natomiast na związaną z tworzącą także rząd i dominującą od uzyskania niepodległości na tamtejszej scenie politycznej Chorwacką Wspólnotą Demokratyczną (HDZ) prezydent Grabar-Kitarović oddało głos 26,65% wyborców.

Trzecie miejsce zajął znany z prawicowych i konserwatywnych poglądów piosenkarz folkowy Miroslav Škoro. Zagłosowało na niego 24,45% głosujących. Škoro, który startował jako kandydat niezależny i krytykował cały polityczny establishment, miał nadzieję, że stanie się czarnym koniem tych wyborów. Zdobył on spory elektorat w bardzo krótkim czasie.

Na kandydatkę radykalnie lewicowego Frontu Pracowników Katarinę Peović oddało głos ponad 21 tys. wyborców, co stanowiło 1,12% głosujących.

Frekwencja była o kilka procent wyższa niż 5 lat temu i wyniosła 51,2%.

II tura wyborów prezydenckich odbędzie się 5 stycznia.

wch

fot. Wikimedia Commons

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.