Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.