Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń będzie miał ciężki orzech do zgryzienia. Raczej nie zaszkodzi mu, ani nie pomoże elektorat Andrzeja Dudy, wywodzący się z głównie z małych ośrodków, konserwatywno-ludowy, jak i przywiązany do świadczeń socjalnych wprowadzonych przez PiS w obszarze polityki rodzinnej czy trzynastej emerytury. Najcięższym orzechem będą dla Biedronia dość silne liberalne media, optujące za kandydatką Koalicji Obywatelskiej Małgorzatą Kidawą-Błońską, bądź za namaszczonym na czarnego konia tych wyborów, "nowoczesnym" chadekiem Szymonem Hołownią, który jako nowy celebryta ma w tych wyborach prawdopodobnie odegrać rolę Kukiza z 2015 roku. Dlatego, Biedroń i wspierający go doradcy i politycy powinni tak rozszerzyć program polityczny, by wynik opiewający na 12% w zamówionym przez Lewicę sondażu stał się faktem. Defensywne podejście i nadmierne kopiowanie czy to Kidawy-Błońskiej, czy Hołowni może zredukować wynik Roberta Biedronia np. do 4%, a więc do sumy elektoratu Magdaleny Ogórek i Janusza Palikota z 2015 roku. Po tym wydarzeniu, lewica nie dostała się do Sejmu. Niech będzie to przestrogą dla lewicy parlamentarnej w tych wyborach prezydenckich, a zarazem zachętą do koncentracji na tematach wszelakich (choć nie należy mieć nigdy więcej niż 10 priorytetów, bo wtedy w oczach elektoratu przestają być one istotnymi zadaniami), nie zaś tylko kobiecych, obyczajowych czy ekologicznych, które swoją niszę znajdują przede wszystkim w dużych miastach.

Tomasz Rysz

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.