Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń będzie miał ciężki orzech do zgryzienia. Raczej nie zaszkodzi mu, ani nie pomoże elektorat Andrzeja Dudy, wywodzący się z głównie z małych ośrodków, konserwatywno-ludowy, jak i przywiązany do świadczeń socjalnych wprowadzonych przez PiS w obszarze polityki rodzinnej czy trzynastej emerytury. Najcięższym orzechem będą dla Biedronia dość silne liberalne media, optujące za kandydatką Koalicji Obywatelskiej Małgorzatą Kidawą-Błońską, bądź za namaszczonym na czarnego konia tych wyborów, "nowoczesnym" chadekiem Szymonem Hołownią, który jako nowy celebryta ma w tych wyborach prawdopodobnie odegrać rolę Kukiza z 2015 roku. Dlatego, Biedroń i wspierający go doradcy i politycy powinni tak rozszerzyć program polityczny, by wynik opiewający na 12% w zamówionym przez Lewicę sondażu stał się faktem. Defensywne podejście i nadmierne kopiowanie czy to Kidawy-Błońskiej, czy Hołowni może zredukować wynik Roberta Biedronia np. do 4%, a więc do sumy elektoratu Magdaleny Ogórek i Janusza Palikota z 2015 roku. Po tym wydarzeniu, lewica nie dostała się do Sejmu. Niech będzie to przestrogą dla lewicy parlamentarnej w tych wyborach prezydenckich, a zarazem zachętą do koncentracji na tematach wszelakich (choć nie należy mieć nigdy więcej niż 10 priorytetów, bo wtedy w oczach elektoratu przestają być one istotnymi zadaniami), nie zaś tylko kobiecych, obyczajowych czy ekologicznych, które swoją niszę znajdują przede wszystkim w dużych miastach.

Tomasz Rysz

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.