Coraz szybszy wzrost cen

[2020-01-15 11:20:40]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2019 roku. W stosunku do grudniu 2018 roku ceny wzrosły o 3,4%, a względem listopada bieżącego roku zwiększyły się o 0,8%.

W grudniu ceny usług były o 6,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,9%, a samej żywności o 7,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,4%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,2%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen mięsa wieprzowego – o 23,6%, cukru – o 20,7%, warzyw – o 12,3%, owoców – o 12,1%, wędlin – o 11,9%, mąki – 7,3%, ryżu i pieczywa – po 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 32,2%.

Piotr Szumlewicz

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.