Ukazał się nowy numer "Bez Dogmatu": Polska katolicka

[2020-02-06 20:33:03]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer (121/122) kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu" w całości poświęcony skandalom (nie tylko seksualnym) w Kościele katolickim.

W części dotyczącej relacji między polskim państwem i społeczeństwem a Kościołem polecamy m.in. wywiad z prof. Stanisławem Obirkiem, który w rozmowie z Michałem Kozłowskim opowiada, dlaczego mimo kolejnych afer i kompromitacji pozycja Kościoła w Polsce pozostaje niezachwiana. Ponadto Bożena Przyłuska omawia finansowe przywileje kleru; a Piotr Szumlewicz udowadnia, że polski Kościół to instytucja w praktyce wyjęta spod krajowego prawa i typowy przykład państwa w państwie.

W dziale historycznym m.in. Dariusz Łukasiewicz przypomina o kościelnych korzeniach szpitalnictwa; natomiast Anna Małyszko rozprawia się z mitem Zielonej Wyspy i pokazuje, jak w rzeczywistości wyglądał (i nadal wygląda) proces rozliczania przez irlandzkie państwo tamtejszego Kościoła z jego zbrodni.

Z kolei w części poświęconej perspektywom Kościoła katolickiego w Polsce m.in. Michał Kozłowski przedstawia powody, dla których mimo postępującej sekularyzacji polskiego społeczeństwa ideologiczna hegemonia Kościoła trwa i wydaje się niezagrożona; zaś Tomasz Jativa przygląda się religijnym postawom Polek i Polaków oraz ich stosunkowi do nauk Kościoła i przewiduje, że w niedalekiej przyszłości straci on centralną pozycję w polskim życiu społecznym.

W numerze znajdą Państwo także m.in. recenzję książki Katarzyny Szumlewicz Miłość i ekonomia w literackich biografiach kobiet (Instytut Badań Literackich PAN, 2017) autorstwa Sławomira Czapnika; przegląd karykatury antyklerykalnej; oraz – po raz pierwszy na naszych łamach – komiks.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.