Ukazał się nowy numer "Bez Dogmatu": Polska katolicka

[2020-02-06 20:33:03]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer (121/122) kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu" w całości poświęcony skandalom (nie tylko seksualnym) w Kościele katolickim.

W części dotyczącej relacji między polskim państwem i społeczeństwem a Kościołem polecamy m.in. wywiad z prof. Stanisławem Obirkiem, który w rozmowie z Michałem Kozłowskim opowiada, dlaczego mimo kolejnych afer i kompromitacji pozycja Kościoła w Polsce pozostaje niezachwiana. Ponadto Bożena Przyłuska omawia finansowe przywileje kleru; a Piotr Szumlewicz udowadnia, że polski Kościół to instytucja w praktyce wyjęta spod krajowego prawa i typowy przykład państwa w państwie.

W dziale historycznym m.in. Dariusz Łukasiewicz przypomina o kościelnych korzeniach szpitalnictwa; natomiast Anna Małyszko rozprawia się z mitem Zielonej Wyspy i pokazuje, jak w rzeczywistości wyglądał (i nadal wygląda) proces rozliczania przez irlandzkie państwo tamtejszego Kościoła z jego zbrodni.

Z kolei w części poświęconej perspektywom Kościoła katolickiego w Polsce m.in. Michał Kozłowski przedstawia powody, dla których mimo postępującej sekularyzacji polskiego społeczeństwa ideologiczna hegemonia Kościoła trwa i wydaje się niezagrożona; zaś Tomasz Jativa przygląda się religijnym postawom Polek i Polaków oraz ich stosunkowi do nauk Kościoła i przewiduje, że w niedalekiej przyszłości straci on centralną pozycję w polskim życiu społecznym.

W numerze znajdą Państwo także m.in. recenzję książki Katarzyny Szumlewicz Miłość i ekonomia w literackich biografiach kobiet (Instytut Badań Literackich PAN, 2017) autorstwa Sławomira Czapnika; przegląd karykatury antyklerykalnej; oraz – po raz pierwszy na naszych łamach – komiks.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.