Irlandia: Spektakularny sukces lewicy republikańskiej

[2020-02-09 20:55:09]

W sobotę, 8 lutego w Irlandii odbyły się wybory parlamentarne. Z niepotwierdzonych jeszcze rezultatów sondażowych wynika, że trwający od 100 lat duopol partii centroprawicowych w tym kraju został złamany przez Sinn Fein (SF), lewicową partię republikańską. SF prawdopodobnie wygrała wybory z poparciem ponad 23 proc., z dwiema głównymi partiami z niemal identycznym wynikiem 22 proc.

Sinn Fein była w przeszłości politycznym ramieniem Irlandzkiej Armii Republikańskiej, a od dłuższego czasu jest jedną z dwóch głównych partii w Irlandii Północnej, która należy do Zjednoczonego Królestwa. SF tworzy z prawicowymi lojalistami brytyjskimi z Demokratycznej Partii Unionistycznej (DUP) koalicyjny rząd Irlandii Północnej.

SF nie była w jednak w stanie nigdy zagrozić dwóm głównym partiom działającym po południowej stronie irlandzkiej granicy: rządzącej obecnie centroprawicowej Fine Gael premiera Leo Varadkara oraz liberalnej Fianna Fáil. I choć pozycja SF systematycznie rosła od drugiej połowy lat 90-tych, kiedy po raz pierwszy weszła do Zgromadzenia Irlandii (niższej izby parlamentu), w poprzednich wyborach w 2016 roku z blisko 14 proc. głosów była ciągle daleko za Fine Gael i Fianna Fáil. Wybory 2016 roku były jednak o tyle istotne, że SF po raz pierwszy wyprzedziła wtedy centrolewicowych rywali z Partii Pracy.

Sinn Fein może mieć jednak problemy z wejściem do przyszłego rządu, ponieważ Fine Gael już zapowiedziała, że nie wejdzie z nią w ewentualną koalicję.

W Parlamencie Europejskim SF należy do sytuującej się na lewo od socjaldemokratów Zjednoczonej Lewicy Europejskiej – Nordyckiej Zielonej Lewicy (GUE/NGL).

Krzysztof Kobrzak

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1949 - Powołano do życia Radę Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG).

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2011 - Rozpoczęła się rewolucja w Egipcie.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.