Słowacja: Konserwatyści pokonali socjaldemokratów, liberałowie poza parlamentem

[2020-03-03 10:08:02]

Opozycyjny, konserwatywny ruch OĽaNO (Zwyczajni Ludzie i Niezależne Osobistości) wygrał niedzielne wybory parlamentarne. Na to ugrupowanie oddało głos 25,02% wyborców, co da mu 53 mandaty w 150-miejscowej Radzie Narodowej. Rządzący dotąd centrolewicowy Smer-SD poparło 18,29%. głosujących (38 mandatów).

Na trzecim miejscu znalazła się głosząca konserwatywne i antyimigranckie hasła antysystemowa partia Sme Rodina (Jesteśmy Rodziną), którą poparło 8,24% wyborców (17 mandatów). Czwarta była nacjonalistyczna i skrajnie prawicowa Partia Ludowa Nasza Słowacja pod wodzą Mariana Kotleby z 7,97% głosów (również 17 mandatów).

W Radzie Narodowej zasiądzie jeszcze konserwatywno-liberalna Wolność i Sprawiedliwość (SaS) z 6,22% poparcia (13 mandatów) oraz założona przez byłego prezydenta Andreja Kiskę centrowa partia Za Ludi (Dla Ludzi) z poparciem na poziomie 5,77% (2 mandaty).

Wielkimi przegranymi wyborów niespodziewanie okazali się liberałowie. Koalicja dwóch ugrupowań: Postępowej Słowacji (PS) oraz Spolu (Razem), nie przekroczyła progu wyborczego dla koalicyjnych list wyborczych, który wynosi na Słowacji 7%. Do wejścia do Rady Narodowej zabrakło jej zaledwie 0,04 punktów proc. poparcia.

wch

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.