Słowacja: Konserwatyści pokonali socjaldemokratów, liberałowie poza parlamentem

[2020-03-03 10:08:02]

Opozycyjny, konserwatywny ruch OĽaNO (Zwyczajni Ludzie i Niezależne Osobistości) wygrał niedzielne wybory parlamentarne. Na to ugrupowanie oddało głos 25,02% wyborców, co da mu 53 mandaty w 150-miejscowej Radzie Narodowej. Rządzący dotąd centrolewicowy Smer-SD poparło 18,29%. głosujących (38 mandatów).

Na trzecim miejscu znalazła się głosząca konserwatywne i antyimigranckie hasła antysystemowa partia Sme Rodina (Jesteśmy Rodziną), którą poparło 8,24% wyborców (17 mandatów). Czwarta była nacjonalistyczna i skrajnie prawicowa Partia Ludowa Nasza Słowacja pod wodzą Mariana Kotleby z 7,97% głosów (również 17 mandatów).

W Radzie Narodowej zasiądzie jeszcze konserwatywno-liberalna Wolność i Sprawiedliwość (SaS) z 6,22% poparcia (13 mandatów) oraz założona przez byłego prezydenta Andreja Kiskę centrowa partia Za Ludi (Dla Ludzi) z poparciem na poziomie 5,77% (2 mandaty).

Wielkimi przegranymi wyborów niespodziewanie okazali się liberałowie. Koalicja dwóch ugrupowań: Postępowej Słowacji (PS) oraz Spolu (Razem), nie przekroczyła progu wyborczego dla koalicyjnych list wyborczych, który wynosi na Słowacji 7%. Do wejścia do Rady Narodowej zabrakło jej zaledwie 0,04 punktów proc. poparcia.

wch

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.