Słowacja: Konserwatyści pokonali socjaldemokratów, liberałowie poza parlamentem

[2020-03-03 10:08:02]

Opozycyjny, konserwatywny ruch OĽaNO (Zwyczajni Ludzie i Niezależne Osobistości) wygrał niedzielne wybory parlamentarne. Na to ugrupowanie oddało głos 25,02% wyborców, co da mu 53 mandaty w 150-miejscowej Radzie Narodowej. Rządzący dotąd centrolewicowy Smer-SD poparło 18,29%. głosujących (38 mandatów).

Na trzecim miejscu znalazła się głosząca konserwatywne i antyimigranckie hasła antysystemowa partia Sme Rodina (Jesteśmy Rodziną), którą poparło 8,24% wyborców (17 mandatów). Czwarta była nacjonalistyczna i skrajnie prawicowa Partia Ludowa Nasza Słowacja pod wodzą Mariana Kotleby z 7,97% głosów (również 17 mandatów).

W Radzie Narodowej zasiądzie jeszcze konserwatywno-liberalna Wolność i Sprawiedliwość (SaS) z 6,22% poparcia (13 mandatów) oraz założona przez byłego prezydenta Andreja Kiskę centrowa partia Za Ludi (Dla Ludzi) z poparciem na poziomie 5,77% (2 mandaty).

Wielkimi przegranymi wyborów niespodziewanie okazali się liberałowie. Koalicja dwóch ugrupowań: Postępowej Słowacji (PS) oraz Spolu (Razem), nie przekroczyła progu wyborczego dla koalicyjnych list wyborczych, który wynosi na Słowacji 7%. Do wejścia do Rady Narodowej zabrakło jej zaledwie 0,04 punktów proc. poparcia.

wch

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.