Partia Demokratyczna: Biden prowadzi, Sanders się trzyma, reszta rezygnuje

[2020-03-10 18:12:53]

We wtorek (10 marca) prawybory Partii Demokratycznej w kolejnych kilku stanach. Na placu boju, po superwtorku (3 marca) sprzed tygodnia, pozostali wyłącznie Joe Biden i Bernie Sanders, zaś reszta kandydatów zrezygnowała. Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i Michael Bloomberg solidarnie przekazali swoje poparcie Joe Bidenowi po kiepskich wynikach sprzed tygodnia. Joe Biden zwyciężył wówczas w takich stanach, jak Alabama, Arkansas, Maine, Massachussetts, Karolina Północna, Oklahoma, Teksas, Tennessee oraz Virginia. Jak widać, są to głównie stany amerykańskiego Południa, konserwatywne, dawniej reprezentujące konserwatywny odłam Partii Demokratycznej, zaś dziś dające przewagę kandydatom Partii Republikańskiej. Sanders zwyciężył w stanach "Dzikiego Zachodu": w Kalifornii, Kolorado, Utah i w Nevadzie. Tym samym zdobył mniejszą liczbę delegatów niż Biden, który ma szerokie poparcie centrum i prawicy Partii Demokratycznej. Sanders cieszy się natomiast poparciem osób młodych i o skłonnościach socjaldemokratycznych. Pomimo swego wieku, liczy w szczególności na głosy osób młodych, często zadłużonych, kręgów akademickich oraz na głosy mniejszości latynoskiej (co chyba jest już widoczne po jego zwycięstwach w południowo-zachodniej części USA). W dniu dzisiejszym Biden i Sanders stoczą bój o takie stany, jak Idaho, Michigan, Missisipi, Missouri, Dakota Północna i Waszyngton.

Sanders liczy przede wszystkim na ten drugi stan, ludny, ale pogrążony w problemach gospodarczych od kilku dekad, oraz na ten ostatni, który jest prekursorem progresywizmu w wielu dziedzinach życia w USA, przede wszystkim zaś w podnoszeniu płacy minimalnej i standardów socjalnych.

Tomasz Rysz

fot. Michael Stokes, Wikimedia Commons

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).

2013 - Rami al-Hamd Allah (Fatah) został premierem Autonomii Palestyńskiej.