Powstała Związkowa Alternatywa Dziennikarzy

[2020-03-12 22:43:29]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa powołał Związkową Alternatywę Dziennikarzy jako swoją jednostkę branżową. Głównym celem działania organizacji będzie walka z patologiami w branży, które występują na masową skalę.

Związkowcy deklarują, że przede wszystkim będą sprzeciwiać się omijaniu umów etatowych i wymuszaniu samozatrudnienia na pracownikach mediów. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przypomina, że gdy jest określone miejsce pracy, czas pracy i podległość służbowa, to zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy musi być zawarta umowa etatowa. Mimo to w dziennikarstwie etaty stały się rzadkością, a prawo jest łamane w największych polskich mediach.

Związkowcy podkreślają też, że w środowisku medialnym bardzo często spotykany jest mobbing. Dlatego w swoim stanowisku zaapelowali do wszystkich dziennikarzy, aby zgłaszali do związku przypadki mobbingu oraz dyskryminacji i nie wstydzili się o nich mówić.

Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też jakość mediów publicznych. W swoim stanowisku piszą, że "głównym atrybutem prawdziwych dziennikarzy jest krytyczne myślenie i odwaga formułowania pytań. Pod tym względem w TVP nie pracują dziennikarze, tylko propagandziści partii rządzącej". Dlatego związkowcy domagają się "radykalnego odpartyjnienia mediów publicznych, usunięcia z nich wszystkich nominatów partyjnych, z Jackiem Kurskim na czele, i zastąpienia ich dziennikarzami".

Związek zwraca wreszcie uwagę, że zgodnie z art. 23 ustawy o Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji jednostki publicznej radiofonii i telewizji stwarzają ogólnokrajowym organizacjom związków zawodowych i związków pracodawców możliwość przedstawienia stanowiska w węzłowych sprawach publicznych. Zdaniem związkowców obecnie taką możliwość ma tylko podporządkowany rządowi NSZZ Solidarność. Dlatego Związkowa Alternatywa domaga się równego traktowania przez media publiczne partnerów społecznych.

AM

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).

2013 - Rami al-Hamd Allah (Fatah) został premierem Autonomii Palestyńskiej.