Powstała Związkowa Alternatywa Dziennikarzy

[2020-03-12 22:43:29]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa powołał Związkową Alternatywę Dziennikarzy jako swoją jednostkę branżową. Głównym celem działania organizacji będzie walka z patologiami w branży, które występują na masową skalę.

Związkowcy deklarują, że przede wszystkim będą sprzeciwiać się omijaniu umów etatowych i wymuszaniu samozatrudnienia na pracownikach mediów. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przypomina, że gdy jest określone miejsce pracy, czas pracy i podległość służbowa, to zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy musi być zawarta umowa etatowa. Mimo to w dziennikarstwie etaty stały się rzadkością, a prawo jest łamane w największych polskich mediach.

Związkowcy podkreślają też, że w środowisku medialnym bardzo często spotykany jest mobbing. Dlatego w swoim stanowisku zaapelowali do wszystkich dziennikarzy, aby zgłaszali do związku przypadki mobbingu oraz dyskryminacji i nie wstydzili się o nich mówić.

Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też jakość mediów publicznych. W swoim stanowisku piszą, że "głównym atrybutem prawdziwych dziennikarzy jest krytyczne myślenie i odwaga formułowania pytań. Pod tym względem w TVP nie pracują dziennikarze, tylko propagandziści partii rządzącej". Dlatego związkowcy domagają się "radykalnego odpartyjnienia mediów publicznych, usunięcia z nich wszystkich nominatów partyjnych, z Jackiem Kurskim na czele, i zastąpienia ich dziennikarzami".

Związek zwraca wreszcie uwagę, że zgodnie z art. 23 ustawy o Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji jednostki publicznej radiofonii i telewizji stwarzają ogólnokrajowym organizacjom związków zawodowych i związków pracodawców możliwość przedstawienia stanowiska w węzłowych sprawach publicznych. Zdaniem związkowców obecnie taką możliwość ma tylko podporządkowany rządowi NSZZ Solidarność. Dlatego Związkowa Alternatywa domaga się równego traktowania przez media publiczne partnerów społecznych.

AM

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.