Wybory prezydenckie 10 maja br. nie odbędą się

[2020-05-07 10:44:24]

Po wczorajszym (06.05.2020), pełnym emocji dniu, w którym senat przestał procedować nad kwestią wyborów w formie korespondencyjnej, uchwalając swą niezgodę na przeprowadzenie wyborów korespondencyjnych, współorganizowanych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Pocztę Polską, sejm nie zajął się kwestią odrzucenia senackiego weta. Było to spowodowane m.in. małą szansą osiągnięcia przez sejm większości odnośnie przeprowadzenia wyborów 10 maja, które z uwagi na brak przygotowanych komisji wyborczych, jak i gotowości samych obywateli i pracowników Poczty Polskiej, mogłyby zakończyć się organizacyjną klapą i spadkiem notowań rządowych. Jedynym dobrym dla sejmowej większości wyjściem okazała się konferencja prasowa Jarosława Kaczyńskiego i Jarosława Gowina, którzy ogłosili, że w obecnych warunkach organizacyjnych i epidemicznych, wybory 10 maja nie mają szans na realizację. Marszałek Sejmu, Elżbieta Witek, skierowała pismo do Sądu Najwyższego ws. niemożności przeprowadzenia wyborów w zaistniałej sytuacji. Oczekuje się, że Sąd Najwyższy w sytuacji nieodbycia się wyborów, wyda orzeczenie o konieczności wytypowania nowego terminu przez Marszałka Sejmu, który zgodnie z konstytucją i prawem wyborczym, przypadnie na lipiec lub sierpień tego roku. Z uwagi na tryb, w jaki się to odbywa, w szczególności tryb prawny, posłowie Lewicy zapowiedzieli działania na rzecz powołania niezależnej komisji śledczej, która miałaby się zająć okolicznościami nieodbycia się wyborów prezydenckich 10 maja br.

Tomasz Rysz

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.