USA: Gwa速owne protesty w ca造m kraju

[2020-05-30 17:39:43]

W dziesi徠kach ameryka雟kich miast mia造 miejsce protesty po 鄉ierci George’a Floyda w Minnesocie, kt鏎y 25 maja zmar w rezultacie aresztowania. Policjant Derek Chauvin, kt鏎y go dokona przez niemal 9 minut kl璚za na szyi zatrzymanego, pomimo jego b豉ga. W pi徠ek postawiono mu zarzut morderstwa trzeciego stopnia.

Kolejnych 500 穎軟ierzy Gwardii Narodowej zosta這 skierowanych do Minneapolis i pobliskich miast.

Burmistrz Atlanty Keisha Lance Bottoms (D) bezskutecznie apelowa豉 o spok鎩. W sobot rano gubernator Georgii Brian Kemp (R) og這si stan wyj徠kowy i wezwa na pomoc Gwardi Narodow, po tym gdy w Atlancie dosz這 do zamieszek, grabie篡 i podpale.

S逝瘺y by造 w stanie gotowo軼i tak瞠 w Waszyngtonie, gdzie t逝m przed Bia造m Domem skandowa has豉 przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Niekt鏎zy protestuj帷y pr鏏owali sforsowa ustawione bariery i rzucali butelkami i innymi przedmiotami w policj, kt鏎zy odpowiedzia豉 gazem pieprzowym.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​w centrum Detroit zabito w nocy 19-latka, kt鏎y strzela w t逝m protestuj帷ych.

W stolicy Wirginii Richmond podpalono radiow霩 przed komend policji oraz autobusy miejskie. Rozruchy mia造 te miejsce w Nowym Jorku.

Demonstranci na Zachodnim Wybrze簑 zablokowali autostrady w Los Angeles i Oakland.

W Portland w Oregonie, w pi徠ek wieczorem, protestuj帷y zaatakowali na komend policji i podpalili budynek. ​​Dziesi徠ki ludzi wtargn窸o si do centrum handlowego Pioneer Place.

Oko這 1000 protestuj帷ych w Oakland w Kalifornii wybija這 szyby. Kilku policjant闚 zosta這 rannych.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​kilku demonstrant闚 zatrzymano w Los Angeles.

W San Jose w Dolinie Krzemowej protestuj帷y wielokrotnie starli si z policj Krzemowej, kt鏎a odpowiedzia豉 granatami hukowymi i gumowymi kulami.

*

Sekcja zw這k zmar貫go George'a Floyda wykaza豉, 瞠 46-latek by zaka穎ny koronawirusem.

goniec, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

14 lipca:

1789 - Zdobycie Bastylii przez lud Pary瘸 - pocz徠ek Rewolucji Francuskiej.

1798 - USA: Pisanie, publikowanie lub rozg豉szanie fa連zywych lub wrogich wobec rz康u Stan闚 Zjednoczonych informacji zosta這 uznane za przest瘼stwo federalne.

1873 - G鏎nicy kopalni cynku Szarlej w Piekarach 奸. rozpocz瘭i strajk okupacyjny. W starciach z prusk policj i wojskiem, zgin窸o 9 g鏎nik闚. Strajk zako鎍zono po 5 dniach. Uda這 si uzyska podwy窺zenie wynagrodze, skr鏂enie dni闚ek dla m這docianych i kobiet

1877 - USA: Podczas strajku generalnego w Chicago dosz這 do walk robotnik闚 z policj. Co najmniej 30 os鏏 zgin窸o od kul policji.

1878 - USA: Wielki strajk kolejarzy.

1896 - Urodzi si Buenaventura Durruti, hiszpa雟ki anarchista, dzia豉cz polityczny i zwi您kowy, przyw鏚ca CNT-FAI.

1948 - Egipt: Izraelskie samoloty zbombardowa造 Kair.

1958 - Irak: Obalenie monarchii.

1979 - Nikaragua: Upadek prawicowego re磨mu Somozy - w豉dz przejmuj sandini軼i.

1986 - Francja: W przem闚ieniu z okazji Dnia Bastylii, prezydent Mitterand o鈍iadczy, 瞠 nie podpisze dekretu rz康u Chiraca o reprywatyzacji 65 przedsi瑿iorstw pa雟twowych.

1989 - W Warszawie zmar Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, t逝macz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.