USA: Pogrzeb George'a Floyda

[2020-06-10 10:58:50]

Co najmniej pół tysiąca osób zebrało się w protestanckim kościele Fountain of Praise w Houston, by pożegnać George'a Floyda, którego śmierć wywołała w Stanach Zjednoczonych dwutygodniowe, gwałtowne protesty.

Wcześniej w kościele wystawiono trumnę z ciałem Floyda, a hołd oddały mu tysiące ludzi. W pogrzebie oprócz rodziny brali udział także afroamerykańscy działacze i politycy, wśród nich m.in.kongresmenka Sheila Jackson Lee (D) i burmistrz Houston Sylvester Turner (D).

W pożegnalnych mowach wielokrotnie potępiano rasizm. Nie brakowało w nich także politycznych wątków. Wielokrotnie odniesiono się do ostatnich słów Floyda: Nie mogę oddychać. Mamo... Nie mogę oddychać i do masowych protestów, które wybuchły po jego śmierci.

Podczas uroczystości połączono się na wideokonferencji z Joe Bidenem, byłym wiceprezydentem USA i obecnym kandydatem Demokratów w walce o Biały Dom. Polityk w swoim przemówieniu zwrócił się do 6-letniej córki Floyda - Gianny. Zadajesz sobie pytania, których żadne dziecko nie powinno sobie zadawać, pytania, które czarnoskóre dzieci zadają sobie od pokoleń: Dlaczego? Dlaczego mój tata odszedł? - mówił, dodając, że nadszedł czas na sprawiedliwość rasową. Rasizm kłuje w duszę. Oto odpowiedź, którą musimy dać naszym dzieciom, gdy pytają nas "Dlaczego?". Kiedy pojawi się sprawiedliwość dla George'a Floyda, naprawdę będziemy na dobrej drodze do sprawiedliwości rasowej w Ameryce. A potem, jak powiedziałeś Gianna, twój tata zmieni świat - podkreślał.

Po ceremonii trumna z ciałem zmarłego została przewieziona na cmentarz w Pearland pod Houston. Został pochowany obok swojej matki, Larcenii Floyd.

kn, wch

12 sierpnia:

1827 - Zmarł William Blake, angielski pisarz, malarz i rysownik. Potępiał rodzący się kapitalizm.

1898 - USA anektowały Republikę Hawajską.

1941 - Prezydium radzieckiej Rady Najwyższej wydało dekret o amnestii dla obywateli polskich więzionych w ZSRR.

1976 - Liban: Chrześcijańskie milicje zdobyły i zniszczyły obóz dla uchodźców Tal al-Zaatar w Bejrucie.