USA: Pogrzeb George'a Floyda

[2020-06-10 10:58:50]

Co najmniej pół tysiąca osób zebrało się w protestanckim kościele Fountain of Praise w Houston, by pożegnać George'a Floyda, którego śmierć wywołała w Stanach Zjednoczonych dwutygodniowe, gwałtowne protesty.

Wcześniej w kościele wystawiono trumnę z ciałem Floyda, a hołd oddały mu tysiące ludzi. W pogrzebie oprócz rodziny brali udział także afroamerykańscy działacze i politycy, wśród nich m.in.kongresmenka Sheila Jackson Lee (D) i burmistrz Houston Sylvester Turner (D).

W pożegnalnych mowach wielokrotnie potępiano rasizm. Nie brakowało w nich także politycznych wątków. Wielokrotnie odniesiono się do ostatnich słów Floyda: Nie mogę oddychać. Mamo... Nie mogę oddychać i do masowych protestów, które wybuchły po jego śmierci.

Podczas uroczystości połączono się na wideokonferencji z Joe Bidenem, byłym wiceprezydentem USA i obecnym kandydatem Demokratów w walce o Biały Dom. Polityk w swoim przemówieniu zwrócił się do 6-letniej córki Floyda - Gianny. Zadajesz sobie pytania, których żadne dziecko nie powinno sobie zadawać, pytania, które czarnoskóre dzieci zadają sobie od pokoleń: Dlaczego? Dlaczego mój tata odszedł? - mówił, dodając, że nadszedł czas na sprawiedliwość rasową. Rasizm kłuje w duszę. Oto odpowiedź, którą musimy dać naszym dzieciom, gdy pytają nas "Dlaczego?". Kiedy pojawi się sprawiedliwość dla George'a Floyda, naprawdę będziemy na dobrej drodze do sprawiedliwości rasowej w Ameryce. A potem, jak powiedziałeś Gianna, twój tata zmieni świat - podkreślał.

Po ceremonii trumna z ciałem zmarłego została przewieziona na cmentarz w Pearland pod Houston. Został pochowany obok swojej matki, Larcenii Floyd.

kn, wch

14 lipca:

1789 - Zdobycie Bastylii przez lud Paryża - początek Rewolucji Francuskiej.

1798 - USA: Pisanie, publikowanie lub rozgłaszanie fałszywych lub wrogich wobec rządu Stanów Zjednoczonych informacji zostało uznane za przestępstwo federalne.

1873 - Górnicy kopalni cynku Szarlej w Piekarach Śl. rozpoczęli strajk okupacyjny. W starciach z pruską policją i wojskiem, zginęło 9 górników. Strajk zakończono po 5 dniach. Udało się uzyskać podwyższenie wynagrodzeń, skrócenie dniówek dla młodocianych i kobiet

1877 - USA: Podczas strajku generalnego w Chicago doszło do walk robotników z policją. Co najmniej 30 osób zginęło od kul policji.

1878 - USA: Wielki strajk kolejarzy.

1896 - Urodził się Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, przywódca CNT-FAI.

1948 - Egipt: Izraelskie samoloty zbombardowały Kair.

1958 - Irak: Obalenie monarchii.

1979 - Nikaragua: Upadek prawicowego reżimu Somozy - władzę przejmują sandiniści.

1986 - Francja: W przemówieniu z okazji Dnia Bastylii, prezydent Mitterand oświadczył, że nie podpisze dekretu rządu Chiraca o reprywatyzacji 65 przedsiębiorstw państwowych.

1989 - W Warszawie zmarł Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.