Wciąż znaczny wzrost cen

[2020-06-15 12:21:38]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2020 roku. W stosunku do maju 2019 roku ceny wzrosły o 2,9%. Względem kwietnia bieżącego roku ceny zmniejszyły się o 0,2%.

W maju ceny usług były o 7,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,2%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%h, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia – o 5,7%, edukacji – o 4,8%. Spadły ceny transportu – o 12,8% oraz odzieży i obuwia – o 4,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,9%, pieczywa – 8,9%, ryżu – 7,8%, mleka – 7,6%, mięsa – 7,1%, w tym wędlin – 11,3%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 53,2% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%.

Piotr Szumlewicz

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.