Demonstracja Związkowej Alternatywy pod Ministerstwem Aktywów Państwowych

[2020-06-24 13:13:59]

20 czerwca bieżącego roku odbyła się zorganizowana przez Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa manifestacja pod hasłem „Uwaga, kryzys. Nie oddamy naszych praw”. W pikiecie pod Ministerstwem Aktywów Państwowych, zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia wzięło udział około 150 osób.

W pikiecie brali udział przedstawiciele różnych związków zawodowych, partii, organizacji pozarządowych. Kluczowe postulaty dotyczyły eliminacji patologii w spółkach skarbu państwa, w tym szczególnie w Polskich Liniach Lotniczych LOT i na Poczcie Polskiej.

Przewodniczący Związkowej Alternatywy, Piotr Szumlewicz mówił o antypracowniczych rozwiązaniach zawartych w tarczach rządowych, o obniżkach płac, zwolnieniach, odbieraniu pracownikom bezpieczeństwa zatrudnienia, możliwości wydłużania czasu pracy. Apelował do rządu o przyjęcie rozwiązań zwiększających stabilność zatrudnienia i gwarantujących bezpieczeństwo pracy. Wskazywał też, że koszty kryzysu ponoszą wyłącznie pracownicy, a nie ma oszczędności dotyczących zarządów spółek skarbu państwa.

O patologiach w PLL LOT mówiła wiceprzewodnicząca Związkowej Alternatywy, liderka Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Monika Żelazik. Wskazywała na bulwersujące propozycje zarządu PLL LOT, by na wiele miesięcy obniżyć pensje personelu pokładowego do płacy minimalnej, na lekceważenie związków zawodowych, na arogancję prezesa firmy, Rafała Milczarskiego.

Przewodniczący zrzeszonego Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko wskazywał na marnotrawstwo środków na Poczcie Polskiej, oszczędności na załodze, upolitycznienie Poczty, brak programu naprawczego dla firmy. Związkowiec odczytał list związku do Jacka Sasina, w którym WZZPP wskazywało na patologie mające miejsce na Poczcie.

Poza członkami ZZPPiL oraz WZZPP w demonstracji wzięli też udział członkowie zaprzyjaźnionych z nami związków z Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej, pracownicy socjalni z Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej, licznie zebrani działacze związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza, przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej wraz ze swoim liderem, Piotrem Ikonowiczem (który jest też naszym członkiem), członkowie Partii Razem wraz z posłami, Maciejem Koniecznym i Adrianem Zandbergiem, członkowie Federacji Młodych Socjaldemokratów, działacze Związku Syndykalistów Polskich. Na pikietę przyszedł też poseł Koalicji Obywatelskiej, Maciej Lasek.

Związek zapowiada kolejne akcje protestacyjne.

AM

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).