Nowy zarząd Razem

[2020-08-27 19:58:59]

26 sierpnia zakończyły się wybory do władz krajowych partii Razem. Członkinie i członkowie partii wybrali nowy skład Zarządu Krajowego, Rady Krajowej, Komisji Rewizyjnej i Sądu Koleżeńskiego.

Wybory odbywały się zdalnie. Kadencja nowo wybranych władz krajowych partii potrwa dwa lata. We wszystkich organach statutowych ugrupowania obowiązuje parytet płci.

W Zarządzie Krajowym znaleźli się ponownie: posłanka Razem z Kutna, Paulina Matysiak, socjolog, filozof i ekspert od dochodu podstawowego, Maciej Szlinder, olsztyński samorządowiec Bartosz Grucela. W nowej kadencji dołączą do nich Joanna Wicha, pielęgniarka, działaczka Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych oraz aktywistka sektora pozarządowego, Anna Górska.

W partii Razem można pełnić konkretną funkcję maksymalnie przez dwie dwuletnie kadencje z rzędu. Limit obowiązuje zarówno na szczeblu krajowym, jak i na poziomie władz regionalnych.

Zgodnie z tą zasadą, do Zarządu Krajowego nie kandydowali posłowie Adrian Zandberg, Marcelina Zawisza i Maciej Konieczny. W nowej kadencji będą oni członkami Rady Krajowej.

Rada Krajowa to najwyższy organ partyjny pomiędzy kongresami. Odpowiada za strategiczne decyzje polityczne i stanowiska w sprawach bieżących, a także tworzy program partii. Zarząd, będący częścią Rady, sprawuje władzę wykonawczą.

wch

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.