Boliwia: Podwójne zwycięstwo socjalistów (akt.)

[2020-10-21 22:00:30]

Kandydat Ruchu na rzecz Socjalizmu Luis Arce już w pierwszej turze wygrał wybory prezydenckie w Boliwii. Socjaliści uzyskali także przygniatające zwycięstwo w odbywających się równocześnie wyborach do obu izb parlamentu.

Według oficjalnych już wyników Luis Arce (MAS-IPSP), uzyskał 55,1 proc. głosów. Na jego głównego kontrkandydata, Carlosa Mesę z Rewolucyjnego Frontu Lewicy (FRI), padło 28,83 proc. głosów. Kandydata prawicy Luisa Fernando Camacho (Creemos) poparło 14,0 proc. wyborców.

Wyniki uznała nawet tymczasowa prezydent Boliwii Jeanine Áñez, reprezentująca obóz prawicowych puczystów, którzy rok temu przejęli władzę w wyniku zamachu stanu.

Frekwencja wyniosła aż 88,42 proc.

57-letni Arce był jednym z najbliższych współpracowników obalonego przez prawicowych puczystów charyzmatycznego prezydenta Boliwii Evo Moralesa. Jako minister finansów i gospodarki realizował z powodzeniem program zwalczania biedy i operację nacjonalizacji kluczowych gałęzi gospodarki. Jego kandydatura została wysunięta przez MAS w związku z niedopuszczeniem przez prawicowy reżim do udziału w wyborach Evo Moralesa, który przebywa obecnie na emigracji politycznej w Argentynie.

wi, wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.