Niemcy: Wybory w Turyngii przełożone z powodu COVID-19

[2021-01-18 16:19:11]

Liderzy Die Linke, CDU, SPD i Zielonych w Turyngii porozumieli się w sprawie przełożenia zaplanowanych na 25 kwietnia przedterminowych wyborów do Landtagu. Nowy termin wyborów wyznaczono na 26 września. Data ta pokrywa się z terminem wyborów do Bundestagu.

Powodem zmiany terminu wyborów jest trudna sytuacja pandemiczna w Turyngii. 13 stycznia w tym niewielkim, nieco ponad dwumilionowym landzie odnotowano aż 1104 nowe przypadki osób zakażonych koronawirusem. Tygodniowy wskaźnik nowych zakażeń w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców sięgnął 310 i był najwyższy spośród wskaźników dla wszystkich niemieckich landów.

Od marca 2020 r. w Turyngii rządzi koalicja mniejszościowa Die Linke-SPD-Zieloni pod kierunkiem premiera Bodo Ramelowa (Die Linke). Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami partii koalicyjnych oraz CDU przedterminowe wybory do Landtagu miały się odbyć w kwietniu 2021 r.

pk, wch

na zdjęciu siedziba Landtagu w Erfurcie, fot. Michael Sander, Wikimedia Commons

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.