Koronawirus i szczepienia w Polsce (stan na 27.02.2021)

[2021-02-06 12:14:03]

12 100 – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 303 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw:mazowieckiego (2272), śląskiego (1272), pomorskiego (1050), warmińsko-mazurskiego (943), wielkopolskiego (936), dolnośląskiego (799), łódzkiego (710), kujawsko-pomorskiego (708), podkarpackiego (684), małopolskiego (629), zachodniopomorskiego (455), lubelskiego (408), lubuskiego (383), podlaskiego (327), świętokrzyskiego (269), opolskiego (120). 135 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 1 673 252. Zmarło w sumie 43 094 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 14 371 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19 oraz 1 446 respiratorów. 191 595 osób przebywało na kwarantannie.

W Polsce wykonano dotąd 3 269 812 szczepień przeciw COVID-19, z tego ponad milion drugą dawką. W ciągu ostatniej doby wykonano 99 686 szczepienia.

12 lutego rozpoczęły się szczepienia przeciw COVID-19 dla nauczycieli, w pierwszej kolejności dla tych, którzy obecnie pracują stacjonarnie, czyli m.in. w przedszkolach, klasach I-III szkół podstawowych, szkołach specjalnych, a także dla pracowników żłobków.

Szczepienia będą prowadzone w szpitalach węzłowych i w wyznaczonych przez NFZ punktach. Większość nauczycieli otrzyma preparat firmy AstraZeneca.

Minister Zdrowia zalecił stosowanie szczepionki AstraZeneca u osób urodzonych w roku 1956 oraz młodszych w schemacie dwudawkowym przy zachowaniu odstępu 10-12 tygodni.

wch

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.