Indie: Kolejne protesty rolników

[2021-02-06 23:03:20]

Tysiące rolników zablokowało w sobotę drogi i autostrady w wielu stanach Indii w proteście przeciwko ustawom liberalizującym rynek rolny.

Protestujący rozpoczęli okupację dróg w całym kraju w południe czasu lokalnego, zastawiając je traktorami, namiotami i kamieniami. Największe nasilenie miały akcje w stanie Pendżab w północno-zachodniej części kraju. Blokady trwały trzy godziny i przebiegły spokojnie.

Sobotnie demonstracje to kolejna faza trwającego od miesięcy protestu rolników przeciwko uchwalonym w zeszłym roku trzem ustawom liberalizującym rynek rolny i kończącym z praktyką państwowego skupu produktów rolnych, który dla uboższych rolników stanowił kluczowe wsparcie. Reformy ułatwią dostęp do tego rynku wielkim korporacjom.

Protesty indyjskich rolników przyciągnęły uwagę obserwatorów na całym świecie. Poparły je m.in. piosenkarka Rihanna i Greta Thunberg, co wywołało ostre reakcje indyjskich władz oraz tamtejszych celebrytów.

Yogendra Yadav, jeden z liderów protestu, napisał na Twitterze: Dziś wsparcie całego społeczeństwa jest z rolnikami. Zwycięstwo jest pewne.

wch

na zdjęciu blokada drogi na granicy stanów Radżastan i Haryana, fot. Twitter ANI

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.