Konwencja Lewicy "Przyszłość jest teraz"

[2021-02-22 09:38:05]

Na sobotniej konwencji w Warszawie Lewica przedstawiła 10 postulatów.

Konwencja dotyczyła przyszłości młodych ludzi i dlatego wypowiadali się na niej przede wszystkim członkowie młodzieżówek.

Na jej zakończenie trzej liderzy Lewicy podsumowali wystąpienia następującymi postulatami:
- prawo do aborcji;
- neutralność klimatyczna;
- koniec ze śmieciówkami;
- szkoła bez religii;
- tanie mieszkania na wynajem;
- nauka, nie propaganda;
- równość małżeńska;
- psycholog w każdej szkole;
- edukacja seksualna i antydyskryminacyjna
- zielona energia.

Polska zbyt długo była zdominowana przez starszych panów, sorry Włodku, ale tkwiących w polskiej polityce od 30 lat w parlamencie - przekonywał lider Lewicy razem Adrian Zandberg. Czas, żeby głos tego młodego pokolenia, które chce Polski sprawiedliwej społecznej, wolnej i nowoczesnej, wybrzmiał i zmienił nasz kraj.

Zandberg przekonywał, iż neutralność klimatyczna jest najważniejszym wyzwaniem. Od tego zależy przyszłość naszej planety - mówił.

Nawiązując do kwestii likwidacji tzw. śmieciówek Zandberg podkreślił, że Lewica chce zagwarantować wszystkim pracującym normalne prawa pracownicze: prawo do odpoczynku, urlopu, bezpieczeństwo socjalne i stabilność zatrudnienia.

Lider Wiosny Robert Biedroń wyraził opinię, że ws. aborcji kobieta powinna decydować kobieta i powinno się to odbywać bez jakichkolwiek konsultacji. Broń Boże z politykiem czy biskupem - zaznaczył. Poruszył również temat równości małżeńskiej. Nie ma żadnego powodu, żeby dwie dorosłe osoby w XXI wieku nie mogły w urzędzie stanu cywilnego powiedzieć sobie to ważne "tak" - powiedział.

W kwestii odejścia od węgla Biedroń zadeklarował, że Lewica chce wymiany 2 milionów pieców węglowych na piece zeroemisyjne.

Postulat dotyczący tanich mieszkań znalazł się w wystąpieniu lidera SLD Włodzimierza Czarzastego. Jak powiedział, Lewica chce powołania państwowego przedsiębiorstwa, które wybuduje dwa miliony mieszkań.

pn, wch

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.