Konwencja programowa Lewicy "Recepta dla Polski"

[2021-05-25 08:50:51]

"Recepta dla Polski" - tak nazwano pakiet rozwiązań, którym Lewica chce naprawić sytuację w Polsce po pandemii koronawirusa. Został przedstawiony 23 maja podczas konwencji w pięciu blokach: Zdrowie, Opieka, Edukacja, Praca i Klimat.

Na pierwszym miejscu przedstawiono plany dla systemu opieki zdrowotnej. Lewica chce zwiększenia nakładów na niego do 7,2 proc. PKB. Proponuje wyższe wynagrodzenia dla personelu medycznego i dofinansowanie szpitali powiatowych kwotą 850 mln euro. W planach jest m.in. objęcie po zakończeniu pandemii koronawirusa wszystkich Polaków badaniami profilaktycznymi. Politycy Lewicy chcą także, aby produkcja szczepionek odbywała się w Polsce.

Stworzymy ogólnopolską sieć dziennych domów opieki - zapowiedziała Karolina Pawlicka, deklarując, że sieć obejmie także mniejsze miasta. - Od lat polityka społeczna stoi w miejscu. Nie możemy tak dalej trwać, chcemy przeorganizować całą pomoc społeczną.

Lewica zapowiedziała podwyższenie świadczeń na dzieci oraz 200 tys. bezpłatnych miejsc w żłobkach. Zaproponowała wsparcie dla osób z niepełnosprawnością np. poprzez zapewnienie osobistych asystentów. Każdy senior otrzyma "pakiet wsparcia", a w nim m.in. pulsoksymetr i ciśnieniomierz. Kolejki do sanatorium mają być krótsze. Lewica chce utworzyć dzienne domy opieki dla osób starszych.

W sferze edukacji Lewica zgłosiła następujące postulaty:
- psycholog w każdej szkole
- 2 tygodnie szkolnej integracji na start
- program nauczania - jakość, nie ilość
- edukacja zdrowotna, klimatyczna i zdrowotna
- ciepły i zdrowy posiłek dla każdego ucznia
- program „Młodzi Europejczycy”
- podwyżki dla nauczycieli

Partia zapowiedziała walkę z patologiami rynku pracy, w tym likwidację powszechnego zjawiska zastępowania umów o prace śmieciówkami oraz zwolnienia lekarskie płatne w 100 proc

Dobra praca, to taka praca, która jest dobrze płatna. Polska ma piątą najniższą medianę zarobków w Europie - mówiła Magdalena Biejat. Dlatego wprowadzimy minimalną pensję 3500 zł w budżetówce i będziemy ją waloryzować co roku.

Mówiąc o ochronie środowiska i zmianach klimatu Anita Sowińska, postulowała, aby Polska przeznaczała rocznie o 8 mld zł więcej rocznie na odnawialne źródła energii w stosunku do tego, co jest już zaplanowane.

Musimy osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 roku lub wcześniej - powiedziała. Jeżeli tego nie zrobimy, to czekają nas susze, powodzie i huragany, które już teraz niszczą nasz kraj - ostrzegała.

Sowińska mówiła także, że Lewica chce powiększenia obszaru parków narodowych, w tym m.in. Białowieskiego i Bieszczadzkiego, a także powołanie nowych np. Turnickiego Parku Narodowego.

Poza tym zadeklarowała, że Lewica chce obniżenia stawki opłat za śmieci o 1/4.

wch

fot. fb Lewica

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.