Peru: Nowy prezydent i premier

[2021-07-31 20:38:01]

28 lipca Pedro Castillo został zaprzysiężony na prezydenta Republiki Peru.

Następnego dnia Castillo desygnował na stanowisko premiera Peru deputowanego do Kongresu (jednoizbowego parlamentu) Guido Bellido (na zdjęciu), członka partii Perú Libre (Wolne Peru), określającej się jako marksistowsko-leninowska.

Zaprzysiężenie Bellido odbyło się w mieście Ayacucho, w którym Castillo wygrał z dużą przewagą.

42-letni Guido Bellido posiada tytuł licencjata inżynierii elektronicznej oraz tytuł magistra ekonomii ze specjalizacją w zarządzaniu publicznym i rozwoju regionalnym. Ostatnio pracował dla rządowego biura statystycznego. Do 2018 r. był członkiem partii Arriba Peru Adelante, gdzie pełnił funkcję przedstawiciela prawnego, a później wstąpił do partii Wolne Peru, w której sprawował funkcję regionalnego sekretarza generalnego w Cuzco.

Liderem Wolnego Peru jest marksista Vladimir Cerron, zwolennik rządów na Kubie i w Wenezueli. Z powodu postawionych mu zarzutów korupcyjnych nie mógł kandydować w wyborach prezydenckich ani objąć rządowego stanowiska.

rp, wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.