Strajk w zakładzie Paroc w Trzemesznie (akt.)

[2021-08-09 14:05:33]

Od 4 sierpnia trwa strajk w zakładzie firmy Paroc w Trzemesznie w woj. wielkopolskim.

Grupa Paroc to producent izolacji z kamiennej wełny mineralnej, w 2017 r. przejęty przez amerykański korporację Owens Corning.

Zakład w Trzemesznie to jeden z największych pracodawców w regionie, który zatrudnia łącznie 780 osób, podkreśla OPZZ Konfederacja Pracy.

Sama spółka odnosi sukcesy i przez pandemię przeszła suchą stopą: chwali się rekordowymi zyskami i ciągłym zwiększaniem zatrudnienia. (...) Mimo to pracownicy skarżą się, że wypracowywany przez nich zysk nie jest ich udziałem. Pensje stoją w miejscu, a wielu pracowników przetrzymywanych jest na umowach czasowych, bez gwarancji stałego zatrudnienia - poinformowało biuro prasowe związku.

W czerwcu związkowcy zrzeszeni w należącej do OPZZ Konfederacji Pracy zdecydowali o strajku ostrzegawczym.

Pod koniec lipca przeprowadzono referendum strajkowe. Zagłosowało ponad 60 proc. załogi, z czego przytłaczająca większość – ponad 97 proc. – głosowało za strajkiem generalnym - poinformowano w komunikacie.

Strajkujący domagają się m.in. lepszych warunków płacowych, gwarancji umów o pracę na czas nieokreślony oraz dodatku stażowego. OPZZ zaznaczyło, że postulaty pracowników nadal pozostają niezrealizowane

Jak zapowiedziało OPZZ, strajk ma trwać do odwołania.

Akcję strajkową poparła partia Lewica Razem: Wyrażamy pełne poparcie dla pracowników firmy Paroc Polska w Trzemesznie, którzy przystąpili do strajku (...) Gratulujemy całej załodze, a w szczególności silnej organizacji związkowej Konfederacji Pracy, determinacji i jedności. Wyrażamy solidarność z osobami strajkującymi oraz życzymy, aby strajk przyniósł oczekiwane rezultaty. Jesteśmy gotowi wesprzeć załogę i związek w jakikolwiek potrzebny sposób. - napisano. W rozmowach strajkujących z zarządem zakładu uczestniczyli: Adrian Zandberg, Maciej Szlinder i Paulina Nowak (na zdjęciu).

***

Pracownicy firmy Paroc w Trzemesznie zakończyli strajk sukcesem! Udało się dojść do porozumienia z firmą, która mimo świetnej kondycji finansowej do tej pory nie chciała dzielić się zyskami z pracownikami.

Udało się wynegocjować:
💪 Likwidację śmieciowego zatrudnienia, 58 umów na czas nieokreślony od sierpnia i mechanizmy gwarantujące stabilne zatrudnienie dla pozostałych pracowników w przyszłości
💪 Łączną waloryzację płac do wysokości nie mniej niż 850 zł
💪 Znaczny wzrost dodatku stażowego, odpowiadający wkładowi pracowników w rozwój firmy
💪 Utworzenie funduszu w wysokości 300 tys. zł dla pracowników za czas strajku.

wch, mb

fot. Facebook

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.