Ströer, AMS i Clear Channel blokują billboard o sytuacji w lotnictwie

[2021-09-04 00:11:45]

Trzy duże firmy reklamowe, Ströer, AMS i Clear Channel odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej Związkowi Zawodowemu Związkowa Alternatywa na billboard poświęconego dramatycznej sytuacji w lotnictwie.

Zaplanowano wykupienie bilboardów z hasłem „Dramat w lotnictwie. Zwolnienia dla pracowników, miliony dla zarządzających”. Głównemu hasłu towarzyszył rysunek czterech kur z biało-czerwonymi wstążkami i dwóch świń w krawatach oraz napis „Ponieważ kury dobrze pracowały, świnie postanowiły przyznać sobie po 100 jaj nagrody”.

Firmy reklamowe argumentowały, że billboard może zostać uznany za obraźliwy i naruszać dobra osób trzecich. Zdaniem związkowców to skandaliczny przejaw dyskryminacji. Przypominają, że niedawno cała Polska została wypełniona billboardami fundamentalistycznych środowisk prolife i nikt nie blokował tej akcji.

Związkowcy wskazują, że ich grafika nie obraża niczyich dóbr osobistych, nie odnosi się do żadnego określonego podmiotu, a jedynie wskazuje na dramatyczną sytuację w branży lotniczej. Związkowa Alternatywa rozważa podjęcie kroków prawnych wobec trzech agencji reklamowej, które odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej.

AM

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.