Ströer, AMS i Clear Channel blokują billboard o sytuacji w lotnictwie

[2021-09-04 00:11:45]

Trzy duże firmy reklamowe, Ströer, AMS i Clear Channel odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej Związkowi Zawodowemu Związkowa Alternatywa na billboard poświęconego dramatycznej sytuacji w lotnictwie.

Zaplanowano wykupienie bilboardów z hasłem „Dramat w lotnictwie. Zwolnienia dla pracowników, miliony dla zarządzających”. Głównemu hasłu towarzyszył rysunek czterech kur z biało-czerwonymi wstążkami i dwóch świń w krawatach oraz napis „Ponieważ kury dobrze pracowały, świnie postanowiły przyznać sobie po 100 jaj nagrody”.

Firmy reklamowe argumentowały, że billboard może zostać uznany za obraźliwy i naruszać dobra osób trzecich. Zdaniem związkowców to skandaliczny przejaw dyskryminacji. Przypominają, że niedawno cała Polska została wypełniona billboardami fundamentalistycznych środowisk prolife i nikt nie blokował tej akcji.

Związkowcy wskazują, że ich grafika nie obraża niczyich dóbr osobistych, nie odnosi się do żadnego określonego podmiotu, a jedynie wskazuje na dramatyczną sytuację w branży lotniczej. Związkowa Alternatywa rozważa podjęcie kroków prawnych wobec trzech agencji reklamowej, które odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.